Izrael: rabbik gyűjtőakciója a leégett tabgai Kenyérszaporítás-bazilikáért

Izrael: rabbik gyűjtőakciója a leégett tabgai Kenyérszaporítás-bazilikáért

Alon Goshen-Gottstein izraeli rabbi kezdeményezésére, az általa alapított Jeruzsálemi Elijah Vallásközi Intézet gyűjtést szervezett a tabgai  Kenyérszaporítás-bazilika újjáépítésére. A jeruzsálemi Latin Patriárkátus közleménye beszámol arról, hogy Goshen-Gottstein rabbi kezdeményezéséhez sok más rabbi is csatlakozott, valamint polgári személyek, így például Yuli Edelstein, az izraeli törvényhozás, a Knessszet szóvivője is.

Amint arról rádiónkban beszámoltunk, fanatikus ultraortodox zsidók június 18-án éjjel felgyújtották a Tibériás-tó partján fekvő tabgai Kenyérszaporítás-bazilikát, melynek átriuma teljesen kiégett és a bazilika is megrongálódott. Goshen-Gottstein rabbi a leghatározottabban elítélte a szentföldi keresztényellenes vandalizmust, ugyanakkor kezdeményezése a bazilika újjáépítésén túl egy felhívás az egész világ felé: „E gyűjtőakción keresztül konkrétan szeretnénk kifejezésre juttatni a vallások közötti barátság támogatását”.

A júniusi merényletet követően a rendőrség letartóztatott két ultraortodox zsidó fiatalembert. A 20 éves Yinon Reuveni-t azzal vádolja a názáreti bíróság, hogy rasszista indíttatású gyújtogatást követett el, s ennek bűnrészese a 19 éves Yehuda Asraf. A gyújtogatás széleskörű szentföldi és nemzetközi tiltakozási hullámot váltott ki, mert az utóbbi években Izraelben is megnőtt a keresztény közösségek és épületeik elleni terrorcselekmények száma. A június 18-i gyújtogatást követően pár nappal később háromezren tüntettek a keresztény kegyhelyet ért támadás miatt, szolidaritásként az ott működő német bencés szerzetesek mellett.

Kép: A tabgai Kenyérszaporítás-bazilika, Izrael – RV

Forrás: Vatikáni Rádió