Izraelita szélsőségesek felgyújtották a tabghai Kenyérszaporítás bazilikát

Izraelita szélsőségesek felgyújtották a tabghai Kenyérszaporítás bazilikát

Szerda éjjel ismeretlen izraelita vallási szélsőségesek felgyújtották Galileában a Tiberiás tó melletti Tabgha bazilikáját, mely a hagyomány szerint azon a helyen épült, ahol Jézus a kafarnaumi beszéd során megszaporította a kenyeret és a halat. „Az ismeretlenek szerda éjjel három óra tájban gyújtották fel a bazilika épületegyüttesét és minthogy a lángok egyszerre több helyen csaptak fel, gondolt az izraeli rendőrség arra, hogy szándékos gyújtogatás történt” – számol be a Vatikáni Rádiónak Nikodém atya, egyike azon német bencés szerzeteseknek, akik a Kenyérszaporítás bazilika gondját viselik. „A tűz fellángolása után húsz perccel megérkeztek a tűzoltók és megfékezték a lángokat. A gyújtogatás elsősorban a bazilika előcsarnokát érintette, ez teljesen kiégett. Maga a bazilika csak kisebb károkat szenvedett és hála Istennek, az ötödik századból való ókeresztény kenyérszaporítás ábrázolásnak nem esett baja. Ellenben a kár felbecsülhetetlen, leégett az átrium és a rendház fogadószobája. Egy 80 éves idős bencés atya és egy szolgálatot teljesítő fiatal önkéntes lány füstmérgezéssel kórházba került. A monostor egyik falán a gyújtogatók héber nyelvű feliratot hagytak a „hamis istenek ellen”, nyilvánvalóan a keresztények ellen. Maga a gyújtogatás szándékos, ez világos. Nem az első ilyen esetről van. Tavaly, amikor Ferenc pápa Jeruzsálembe látogatott, úgyszintén szándékos gyújtogatást követtek el a mi „Elszenderedés” monostorunkban, tehát Tabghában ez már a második eset. A merényletek napirenden vannak, sértegetnek bennünket szavakkal, falfeliratokkal. De ez a mostani eset, ez mindennek a csúcsa! Hogy mi is ennek az oka, azt nehéz megmagyarázni, a rendőrséget kellene megkérdezni, ez nem a mi feladatunk. Mi azért vagyunk itt, hogy imádkozzunk, hogy a zarándokok rendelkezésére álljunk. Azt gondolom, hogy az izraeli társadalomban vannak fundamentalista csoportok, akik a demokrácia, a vallásszabadság és az emberi méltóság ellen harcolnak. De ez csak a dolog egyik oldala. Másik oldaláról nézve ezt a hihetetlen erőszakot, olyan sok szolidaritást és segítséget tapasztaltunk. Például a merénylet után sok zsidó, muzulmán, keresztény és drúz jött segíteni. Elmondhatom, hogy van egy polgári társadalom, egy összefogás, mely elítéli ezt a magatartást, a szent helyek elleni erőszakot” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Nikodém bencés atya Tabgából.

Politikai szinten azonnal reagáltak az esetre. A vezető politikusok, köztük Netanjahu elnök is, elítélték a gyújtogatást. Silvan Shalom miniszterelnök-helyettes a helyszínre látogatott és megígérte, hogy az izraeli kormány hozzájárul a károk rendbetételének a költségeihez. Izrael szentszéki nagykövete a legszilárdabban elítélte a merényletet: „Izrael demokrácia, mely garantálja a teljes vallásszabadságot minden hívőnek. Ez az elítélendő eset semmiképpen nem képviseli Izrael államot és az értékeit” – adta hírül egy nyilatkozatában.

A La Repubblica olasz napilap pénteki száma beszámol arról, hogy „az izraeli rendőrség a tűzeset nyomán 16 fiatal izraeli telepest tartóztatott el, akiket a bazilika mellett a genezáreti tó partján fogtak el, és akiket aztán a kihallgatásukat követően szabadon engedtek. A szabadon engedett fiatalok közül tízen Yitzar-ból valók, ami ismeretesen az ultraortodox izraeliták bástyája  és aminek lakói már a közelmúltban hasonló merényletek főszereplői voltak”.

Kép: Nikodém atya a gyűlölködő felirat előtt – AFP

Forrás: Vatikáni Rádió