Július 14. – Lellisi Szent Kamill áldozópap

Július 14. – Lellisi Szent Kamill áldozópap

 

 

28250 A betegek és haldoklók védőszentjeként ismert Lellisi Kamill az 1550-es szentév pünkösd vasárnapján született. 25 éves koráig kicsapongó életet él, zsoldos katonaként keresi kenyerét, majd miután összes pénzét elkártyázza, koldulni kezd. Végül a kapucinus szerzeteseknél kap munkát, építkezésen kell követ hordania. Ám fekélyes seb keletkezik a lábán, amit egy római hospitályban igyekszik gyógyíttatni – csekély sikerrel.

Az akkori egészségügyi ellátás mai szemmel elképzelhetetlen higiéniai viszonyok között zajlik, a súlyos betegeket egyszerűen kidobják a kórházból, az ápolók maguk is beteg emberek. Kamill élete 180 fokos fordulatot vesz, amikor egy szerzetessel való találkozása után megtér és egyetlen célja a betegek ápolása és gyógyítása lesz, akikben Krisztust látja. Megalapítja a betegeket szolgálók rendjét, amelyet 1586-ban V. Sixtus pápa hivatalosan is elismer.

Kamill a szerzetesi hármas fogadalom mellé egy negyediket is fölvesz: a betegek állandó testi és lelki ellátását, olyannyira, hogy az elesettek iránti irgalmasság jegyében kijelenti: „Ha már nem találunk szegényeket a világon, el kell mennünk és a föld alól is előkeríteni őket, hogy a javukat szolgáljuk és szeressük őket.” Lellisi Szent Kamill súlyos betegségével mit sem törődve hal meg 1614-ben.

132 évvel később XIV. Benedek pápa szentté avatja, majd XIII. Leó pápa a betegek védőszentjévé nyilvánítja. XI. Pius az ápolók, míg VI. Pál pápa az olasz katonai egészségügyi ellátás védőszentjének is megteszi Lellisi Szent Kamillt. Az általa alapított betegeket szolgáló kongregációnak szerte a világon jelenleg mintegy 1100 tagja van, 113 kórházat és 153 beteggondozó házat tartanak fönn, amelyekben több mint 16 ezer világi ápoló segítségével látnak el évi kb. 100 ezer beteget. A kamilliánusok családjához tartozó szerzetesek, szerzetesnők és harmadrendiek száma eléri a hétezret. Megkülönböztető jelük a ruhájukra és köpenyükre varrt vörös kereszt, amely a Krisztus vére általi megváltás jelképe.

kép: santiebeati.it

forrás: Magyar Kurír