Kalifa – ezúttal nem az arab mesék világából
Ő volna az?

Kalifa – ezúttal nem az arab mesék világából

...vagy talán ő? Az elmúlt évek háborús káoszaiból újabb „állam” szeretne kiemelkedni – többek közt a terrorista hordára épülő Iraki és Szír Kalifátus. Ennek önjelölt vezére Abu Bakr al-Baghdadi, aki e hónap első napján felszólította a világ muszlimjait, csatlakozzanak háborújához.
Baghdadi egyfajta modern legendává nőtte ki magát, hívei közt. Azt mondják, rendkívül titoktartó, és hírek szerint még parancsnokaival is álarcban értekezik. Az ISIS szóvivője szerint a „kalifa” valódi neve: Ibrahim bin Awad bin Ibrahim Al-Badri Al-Radawi Al-Husseini Al-Samarra. Politikai elemzők szerint, előfordulhat, hogy a személy, akik e név mögött sejtenek, korábban fogságot szenvedett az Egyesült Államokban. Ő vezette azt az akciót, melynek során 2013-ban, több száz moszlim harcost szabadítottak ki Abu Ghraib börtönéből.
Személyét az ISIS tagsága teljesen elfogadhatónak tartja a kalifa tisztségének betöltésére. Ennek feltételei: a jelölt legyen férfi, kiemelkedően vallásos muszlim, jó stratéga, és bátor a küzdelemben. Ezenkívül, ismeri az iszlám teológiát és annak törvényeit. Internetes életrajzírója szerint doktori fokozattal rendelkezik vallástanból és az ahhoz kapcsolódó tudományokból. Eltökélt célja, hogy vallását megtisztítsa a síita irányzattól, és minden muzulmánt szunnitává tegyen. Propagandája szerint jó katonai vezető és a Kurajs törzs tagja. Ez azért fontos, mert ebből származik Mohamed próféta is. Ha ez igaz, ezzel teljes lenne al-Baghdadi legitimációja a kalifa posztján. Legalábbis követői számára…

A catholic.org alapján
Képek:
thetimes.co.uk
wolfewritingdreams.wordpress.com