Kalkutta: a legszegényebbek is elkísérték utolsó útjára Nirmala nővért

Kalkutta: a legszegényebbek is elkísérték utolsó útjára Nirmala nővért

Több, mint háromezren vettek részt a Szeretet Misszionáriusai legfőbb elöljárójának temetésén minden társadalmi rétegből. Nirmala Joshi nővér volt Teréz anya első utóda a rend élén. Amint arról már hírt adtunk, a szerzetesnő június 22-én éjjel hunyt el. A kalkuttai rendházban összegyűltek politikai és vallási vezetők, kormánytisztviselők és a „szegények legszegényebbjei” egyaránt, akik Teréz anya missziójának elsődleges élvezői voltak. A gyászszertartást Telesphore Toppo bíboros, Ranchi érseke vezette Albert D’Souza kalkuttai érsekkel és a baruipuri püspökkel együtt. A két órás szentmisén himnuszok és imák hangozzak el, melyeket a Szeretet Misszionáriusai énekeltek. Szerdán, helyi idő szerint este hét órakor helyezték örök nyugalomra testét a kápolna melletti temetőben.

A szeretet és a megértés üzenetét terjesztette Teréz anya nyomán

A gyászszertartás során a Szeretet Misszionáriusai jelenlegi legfőbb elöljárója, Prema nővér úgy mutatta be Nirmala nővért, mint a Teréz anya hirdette bátorság és az együttérzés megtestesítőjét. „A szeretet és a könyörület üzenetét terjesztette mindazok között, akikkel találkozott. Mindenféle manipuláció vagy elvárás nélkül, időt és teret biztosított mindenkinek, hogy megértse aggodalmaikat”. A Nyugat-bengáli miniszterelnök (Mamata Banerjee asszony) így nyilatkozott róla: „Nirmala nővérnek mindig mosoly ült az arcán. Lehet, hogy testi valójában elvesztettük, de tovább él ideológiáján és filozófiáján keresztül”.

Irányítása alatt nőtt a Szeretet Misszionáriusainak száma

12 évig állt Nirmala Joshi nővér a rend élén, amely 1950-ben alakult Kalkuttában. Ez idő alatt sok országot bejárt, új rendházakat nyitott és egyre több embert hozott a Szeretet Misszionáriusai közé, akik ma közel 5000 szerzetesnőt számlálnak a világ 133 országában.

A rend a világban és Magyarországon (forrás: katolikus.hu)

A Szeretet Misszionáriusai rendet Agnes Bojaxin Loretto nővér (Boldog Kalkuttai Teréz anya) alapította, amelyet 1950. október 7-én hagyott jóvá a Szentszék. A kalkuttai központ rend célkitűzése a fogadalom negyedik pontja értelmében a szegények legszegényebbjeinek szolgálata (fizikai és lelki szegények, az éhezők és szomjazók, ruhátlanok és hajléktalanok, betegek: leprások, szenvedélybetegek, elhagyottak, kitaszítottak, szeretethiányban szenvedők, akiket az abortusz és az eutanázia veszélye fenyeget stb.). Az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit gyakorolják, hogy Jézus szeretetszomját – amelyet a lelkek iránt érez – csillapítani tudják Szűz Mária segítségével. A rend mottója: Jézusért tesszük.

Magyarországon 1989. június 16-án telepedtek le az első nővérek Érd-Parkvárosban egy üres plébániaépületben. Onnan jártak be naponta Budapestre, s kezdték a családokat, elhagyottakat látogatni plébániáról kapott címek alapján. Következő lépcsőfok a budapesti IX. kerületben levő Bokréta utcai ruharaktár és ruhaosztás beindítása volt. A begyűjtött ruhaneműt a rászorulókhoz juttatták el. Amikor a budapesti VIII. kerületben levő Tömő utcában 1990-ben felépült a konyha 100 személyes ebédlővel, megkezdték az ebédosztást napi 250-300 személy részére. Ezek után kétfelé vált a magyarországi rend tevékenysége, Érden anyaotthont nyitottak, ahol átmeneti elhelyezést nyújtanak hajléktalan anyák és gyermekeik részére.

Kép: Nirmala nővér temetése – AP

Forrás: Vatikáni Rádió