Kanadai püspökök: Nemet mondunk az asszisztált öngyilkosságra!

Kanadai püspökök: Nemet mondunk az asszisztált öngyilkosságra!

Kanadai püspökök prófétai hangja az asszisztált öngyilkosság ellen: a gyilkosság erkölcstelen  

45 afrikai püspöknek Afrika jövőéért szóló drámai hangú felhívása mellett múlt pénteken megszólaltak a kanadai püspökök. Szokatlan éles hangon, „életet követelnek az élet” számára. Mi mást is tehetnének, ha egyszer az Élet Urát szolgálják? A liberalista diktátum-gondolkodástól kivérzett nyugati világ Kanadában újabb fenyegetéssel állt elő, amikor ez év február 6-án a kanadai Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta az asszisztált öngyilkosság törvényét. A segédkezéssel végrehajtott öngyilkosság lehetőségét a kanadai törvény lehetővé teszi a nem szükségképpen „végső fázisban” lévő gyógyíthatatlan betegek, valamint pszichés betegségek esetében. A kanadai Legfelsőbb Bíróság februári döntése egy évig marad érvényben, ez az ahhoz szükséges idő, hogy előkészítsék a megfelelő törvényt.

Az asszisztált öngyilkosság a társadalom legsérülékenyebb tagjai életét kockáztatja

A juharleveles szép Kanada szövetségi parlamenti választás előtt áll, melyet október 19-én tartanak. A kanadai püspökök felhívásukban arra kérik a jövendő törvényhozókat, gondolják át álláspontjukat, mielőtt új alkotmányos jogot teremtenének az öngyilkosságra. „Nem hallgathatunk az elkeseredettségünkről  és a Legfelsőbb Bíróság döntésével szembeni teljes egyet nem értésünkről – írják a kanadai főpásztorok – annál is inkább, mert az „asszisztált öngyilkosság-törvény” a társadalom legsérültebb tagjainak az életét kockáztatja, a depressziós betegeket, a fizikai vagy mentális pszichés betegségben szenvedőket, a súlyos fogyatékossággal élőket”.

Gyógyítással, a szenvedés enyhítésével és ne halállal válaszoljunk a betegségre        

A súlyos kérdésre adott emberi válasz – hangsúlyozzák a kanadai püspökök – a gyógyítás, a gondozás, a palliatív kezelés, mely legalább enyhíti a szenvedést, nem pedig a halál szándékos előidézése, melynek rendes neve gyilkosság. Követelik, hogy a kanadai állampolgároknak joguk legyen életük végéig tartó hosszas ápolásra, mégpedig magas színvonalon. Megbélyegzik a politikai választás jelöltjeinek a hallgatását ebben a témában, mely alapvető az ország élete és jövője szempontjából. Az egyszerű állampolgároktól azt kérik, hogy emeljék fel szavukat az élet és halál e kérdésében a közösségi fórumokon, azért hogy legyen idő komolyan elgondolkodni a tervezett törvény következményeiről.

Meg kell védelmezni az orvosi lelkiismereti ellenvetés lehetőségét

Az ottawai egyház vezetői leszögezik, hogy biztosítani kell az orvosok és egészségügyi dolgozók  lelkiismereti ellenvetésének a lehetőségét. „Elfogadhatatlan, hogy egy orvost arra kényszerítsenek, ölje meg a betegét. Továbbá, azt elvárni az egészségügyi dolgozóktól, hogy segédkezzenek az emberi élet elpusztításában, teljesen ellentmond a lelkiismeretüknek és a hivatásuknak. Mindez szemben áll az orvosi hivatással és az emberi személy méltóságának a tiszteletével.

Kép: Kanadai püspökök Rómában, 2014. október 12. – ANSA

Forrás: Vatikáni Rádió