Focimeccs a békéért
Ferenc a sztár!

Focimeccs a békéért

Futballmeccset tervez a pápa. Jobb híján ezzel kívánja terjeszteni a béke eszméjét a világ kultúrái és vallásai közt. Ferenc, honfitársához, az argentin csapat kapitányához Javier Zanettihez fordult segítségért a megvalósításhoz. A játékra a Római Olimpiai Stadionban kerülne sor, szeptember első napján. Az erre az eseményre összeálló csapatok tagjai különféle etnikumú és vallású sztár-labdarúgók volnának.

A katolikus Zanetti a Vatikáni Rádióban kifejtette reményét, miszerint a meccs kapcsán világossá válna a pápa béke iránti elkötelezettsége; s jelentős összeg folyna be általa, különféle karitatív célokra. Részvételi szándékát jelezte például Roberto Baggio, aki magát buddhistának vallja; Zinedine Zidane, aki „nem praktizáló muszlim.” De rúgják majd a labdát Lionel Messi, Francesco Totti, és Gianluigi Buffon is.

Az esemény szervezője a Shcolas Occurentas kezdeményezés, melynek hazája Argentína. Ennek célja a szegények iskolázása, a Föld számos pontján. Csatlakozik hozzá az olasz PUPI alapítvány, mely a különféle hitű embereket próbálja meg összehozni; és az ENSZ élelmiszer és mezőgazdaságért felelős szervezete is. A bevétel egy részét egy szegény gyermekeket támogató projekt kapja, melynek központja Buenos Aires.

A békéért rúgott labdának elsősorban az izraeli-palesztin konfliktusra kellene felhívnia a figyelmet. De ki tudja, mennyire jó ómen ez, hiszen röviddel a palesztin és izraeli elnökök vatikáni találkozója után, kitört az elmúlt évtizedek legvéresebb konfliktusa a Gázai Övezetben.

Magát az ötletet a konzervatív katolikusok is keserű szájízzel bírálják. Kérdés ugyanis, hogy a békéért történő, vallásközi labdakergetés vajon milyen eséllyel adja vissza az Irakban, Szíriában, Nigériában, és Palesztinában lemészárolt keresztények életét; az elmenekültek otthonát? Ugyanakkor az is vitatott, vajon az ilyen cirkuszi mutatvány jellegű kezdeményezések a legméltóbbak-e a Katolikus Egyház fejéhez? És vajon a mindenáron és alapvetően sehová sem vezető dialógus helyett, nem lehetne-e végre észrevenni a valóságot és rámutatni arra, hogy vannak vallások, melyek számára a kereszténység eltörlése alapvető hitbéli kötelesség…?

Mellesleg az énekesnő, Shakira kihívta Ferenc pápát a Jeges Vödör mutatványára. Remélhetőleg, nem fogadja el…

 

A catholicherald.co.uk és a remnantnewspaper.com alapján

Kép: dhakatribune.com