Katolikus Karitász: kazánadományok Kárpátaljára

Katolikus Karitász: kazánadományok Kárpátaljára

A Katolikus Karitász jóvoltából harminc kárpátaljai intézményben biztosan lesz fűtés az idei télen. Az első kazánokat Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár adták át december 12-én.

Két munkácsi intézmény, a Szent Erzsébet Szeretetkonyha és a Szent István Katolikus Líceum, valamint a ráti Szent Mihály Gyermekotthon kapott kazánt december 12-én.

Écsy Gábor a szeretetkonyha kazánja átadásakor elmondta: felhívásukra több mint egy hónapon keresztül gyűltek az adományok, és ennek eredményeként 32 millió forintot adtak át a munkácsi püspökségnek, illetve a Karitász kárpátaljai szervezetének. Hangsúlyozta, az összefogás is bizonyítja, hogy „felelősek vagyunk egymásért, és ha a testvérünk bajban van, akkor segítünk rajta”.

Soltész Miklós és Écsy Gábor Szent Erzsébet-kenyeret nyújtottak át jelképesen az intézménynek. A Karitász igazgatója így fogalmazott: „A kenyerekkel a magyarországiak szeretetét hoztuk, amellyel segíteni kívánnak a nehéz sorban lévő kárpátaljai embereknek.”

Écsy Gábor a Szent István Katolikus Líceumban szintén reményét fejezte ki, hogy az intézmény diákjai és tanárai nemcsak a kazánok melegét érzik majd, hanem az adományozók szeretetét is.

Soltész Miklós szerint a legfontosabb, hogy szociális és oktatási intézmények, plébániák, parókiák, lelkészségek kapjanak kazánokat, amelyekkel ki tudják váltani a gázfűtést. Így végeredményben több ezer emberen tudnak segíteni – hozzátette: nemcsak magyarokon, hanem ukránokon és ruszinokon is.

Az államtitkár rámutatott: a legnagyobb adományozó, a Katolikus Karitász mellett a református egyház is nagy segítséget nyújtott, és a többi karitatív szervezet is kivette részét a gyűjtésből. Végleges összesítés nincs még – tette hozzá –, de legalább 150 helyre fognak eljutni a kazánok. Hangsúlyozta: az adományozó szervezetek munkájánál is fontosabb az adományozó emberek szerepe.

Majnek Antal megyéspüspök a jelentős adományt a zsoltárokból idézett szavakkal köszönte meg: „Ha a szegény fölkiált az Úristenhez, Isten meghallgatja őt. De az Úristen is kiált: ki jelentkezik embertársa megsegítésére? Ezt hallotta meg az anyaország segítő szervezete, a Karitász, s rajta keresztül hoztak áldozatot a magyar emberek.”

A főpásztor kiemelte és dicséretesnek nevezte, hogy a magyar kormány és a magyar egyházak kérés nélkül jöttek és segítettek Kárpátalja szegényein. A munkácsi püspök felidézte: a Katolikus Karitász korábban, az árvizek idején is sokat segített. A mostani segélyakció azonban annyival „szebb”, hisz megelőzi a tragédiát. Majnek Antal szerint Kárpátalján egyre többen fűtenek fával. A gázzal „spórolnak”, mert nagyon drága lett, ráadásul félnek az emberek attól is, hogy elzárják a gázvezetéket.

Kép: Elmer István 

Forrás: MTI; Elmer István/ Magyar Kurír