Katolikus–ortodox teológiai párbeszéd

Katolikus–ortodox teológiai párbeszéd

Szeptember 15. és 23. között a jordániai Ammánban tartják a Katolikus és az Ortodox Egyház közötti Teológiai Párbeszédért Felelős Nemzetközi Vegyes Bizottság XIII. plenáris ülését – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A bizottság munkáját Kurt Koch bíboros, a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács elnöke és Joannisz pergamoni metropolita, a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarkátus küldöttje vezetik. A találkozón részt vesz 2-2 küldött mind a 14 autokefál ortodox egyház részéről, illetve ugyanennyi katolikus képviselő is.

A találkozó feladata a 2011-2012-ben, Rómában és Párizsban létrejött Szinodalitás és primátus c. dokumentumtervezet felülvizsgálása lesz, ugyanis a primátus és a szinodalitás közötti teológiai és ekkleziológiai kapcsolat tanulmányozása kell hogy megadja a keretet a sorsdöntő kérdés elemzéséhez, hogy mi a szerepe Róma püspökének az egyetemes egyház szempontjából. A bizottság tagjai kiértékelik majd, hogy a jelenlegi dokumentumtervezet megfelelően tükrözi-e az aktuális álláspontokat ebben az érzékeny témában, vagy tovább kell folytatni a tematika elmélyítését.

Forrás: Magyar Kurír