Katolikus szolgálat a nőkért
Illusztráció

Katolikus szolgálat a nőkért

Divat manapság arról beszélni, mennyire elnyomja az Egyház a nőket. Ugyanakkor kevesen veszik a fáradságot, hogy megvizsgálja: világszerte milyen erőfeszítést tesz a nyomorban szenvedő, társadalomból kirekesztett lányokért, asszonyokért. Erre hívta fel a figyelmet Joan Rosenhauer, az USA katolikus segélyszervezeteinek működését koordináló egyik elöljárója.

„A katolikus közösségek napról-napra támogatják a nőket, hogy megerősíthessék családjukat, tanuljanak és megalapozhassák gazdasági önállóságukat. Jelenlétünk szerte a világon – legnehezebben megközelíthető helyeken is – lehetővé teszi, hogy olyanokon segítsünk, akiket a társadalmuk többsége kivetett magából” – mondta. Mindezt tette egy a The Guardian című brit napilaphoz tartozó blogra válaszul, melynek bejegyzése azt veti az Egyház szemére, hogy Ferenc pápa semmit sem tett a nők helyzetének javítására.
Rosenhauer utalt például az olyan kezdeményezésekre, mint például a megtakarításokat ösztönző és kedvező kölcsönöket folyósító projektek. Ezek több mint egy millió embernek (80%-ban nőknek) tette lehetővé, hogy magánvállalkozásba kezdjenek, és anyagilag függetlenné váljanak. Ezen kívül minden nap több ezer lány és asszony kap a gyermekvállalással, munkával, és jogi problémákkal kapcsolatos felvilágosítást. A Harmadik Világban a katolikus segélyszervezetek élen járnak az élelmiszer segélyek szétosztásában, és a helyi lakosság önellátásának lehetővé tételében. A Szub-szaharai térségben a „Hűség Háza” nevű program a családok belső összetartását, és megerősödését segíti. Ennek köszönhetően számtalan háztartásban, rokoni közösségben szűnt meg a mértéken felüli alkoholfogyasztás, s nőtt meg a közösségek anyagi állapota.
A katolikus szervezetek szexuális téren is oktatják az embereket. Ezt főként annak a célnak az érdekében, hogy a nők felelősségteljesen fogadják a gyermekáldást, csökkenjen a gyermekek és az anyák halandóságának aránya. Jelentőségük abban áll, hogy az abortusz helyett az élet védelmét szempontba véve tervezzék családjukat. Egyes statisztikai adatok szerint ugyanis, az abortusz gyakorlata nemhogy növelné az életben maradás esélyeit, hanem éppen hogy növelik a terhességgel kapcsolatos halálesetek számát. Ugyanakkor súlyos károkat okoznak a nők lelki életében is, melyek később jelentős pszichés zavarok formájában léphetnek elő. Ezzel együtt, az abortusz praktikája megnöveli a széthulló családok, és az egyedülálló, magányos szülők számát.

A catholicnewsagency.com alapján
Kép: womennewsnetwork.net