Keresztutat állítottak a szlovák hívek Nagyváradon

Keresztutat állítottak a szlovák hívek Nagyváradon

A nagyváradi szlovák hívek régi vágya vált valóra augusztus 27-én: megáldották a Vâlcele-Popuri településhez tartozó Kerek Somlyó dombon felállított 14 keresztúti stációt, egy keresztet, a tövében egy szabadtéri oltárt, és egy Páduai Szent Antal tiszteletére emelt kápolnát.

„Én nem akarok mással dicsekedni, mint Urunk, Jézus Krisztus keresztjével. Általa keresztre szegezték nekem a világot, és engem is a világnak.” (Gal, 14)

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye szlovák híveinek régi vágya vált valóra augusztus 27-én, szombaton: az ő kezdeményezésükre, önerőből elvégzett munkájuknak köszönhetően és Mercsak Anton baromlaki plébános kérésére Böcskei László megyéspüspök, Virgil Bercea görögkatolikus püspök és Jozef Haľko pozsonyi segédpüspök megáldotta a Vâlcele-Popuri településhez tartozó Kerek Somlyó nevű dombon felállított 14 keresztúti stációt, egy keresztet, a tövében egy szabadtéri oltárt, illetve egy Páduai Szent Antal tiszteletére emelt kápolnát. A 11.00 órakor kezdődött szertartáson plébánosaik kíséretében szép számmal vettek részt a környékbeli hívek.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye főpásztora ebből az alkalomból elrendelte, hogy minden évben egyszer, szeptember 14-én, Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén szentmisét mutassanak be a szabadtéri oltárnál, hálát adva azért, hogy az évszázadok viharai közepette a kereszt jelében bízva meg tudták őrizni örök értékeiket, hitüket, hagyományaikat.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye