Kiállítás nyílt Krakkóban magyar és lengyel középkori női szentekről

Kiállítás nyílt Krakkóban magyar és lengyel középkori női szentekről

Magyar és lengyel középkori női szentekről nyílt kiállítás július 18-án, hétfőn délután Krakkóban, az érseki palota szomszédságában található ferences templom és kolostor kerengőjében „A szegénység gazdagsága – Lengyelország és Magyarország középkori női szentjei” címmel.

 

„A kiállítás a magyar és a lengyel történelemnek azt az időszakát idézi fel, amely kiemelten fontos a kapcsolatainkban. Azt mutatja be, milyen fontos szerepet játszottak a szegénység, a szeretet szolgálatában az Árpád-házi és az Anjou királylányok, illetve királynők” – fogalmazott a tárlat megnyitása után Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár telefonon az MTI-nek.

Mint kifejtette, a kiállításon bemutatott női szentek és boldogok között szerepel Szent Ágnes, Szent Kinga, Boldog Jolán, Szent Margit, Szent Erzsébet, Sziléziai Szent Hedvig és Anjou Szent Hedvig. A bemutatott szentek egy-egy keresztény erényt – például az adakozást, a türelmet, a tisztaságot, az okosságot – testesítenek meg. „Hiába éltek nagy gazdagságban a középkori királyok, ezek a nők és asszonyok vállalták a szegények, a más ember iránti szolgálatot. Ez komoly üzenet a mai kor számára is, amikor annyira erős az individualizmus és a liberalizmus értékeket felrúgó üzenetei nyomják a világot” – mondta Soltész Miklós. Hozzátette: a tárlatot megnyitó beszédében is kitért arra, hogy a mostani időszak számos akadályt gördít Európa elé, és ezek közé tartozik az érték nélküli társadalom, amelyre egyre többen mondanak nemet. „Vissza kell találnunk a keresztény gyökerekhez, értékekhez, miközben a délkeletről érkező kultúrában a szeretet parancsa másodlagos sok mindenhez képest. Utóbbi ellen kell magunkat felvértezni, az Árpád-házi és Anjou-korabeli női szentek által is nyújtott erővel.”

A tárlat kapcsolódik a július 25-én kezdődő krakkói Ifjúsági Világtalálkozóhoz, és szerves része a lengyelországi Magyar Kulturális Évadnak. Az államtitkár kiemelte, hogy a kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Balassi Intézet, a krakkói Jagelló Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a krakkói ferences rendház és a helyi magyar főkonzulátus szervezésében valósult meg.

„Komoly érdeklődés kísérte a kiállítás megnyitóját. Lengyel részről Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek, II. János Pál pápa egykori személyi titkára nyitotta meg, az eseményre eljöttek Andrzej Duda államelnök szülei és jelen volt a lengyel politikai és művészeti élet számos fontos szereplője. Mindenütt azt tapasztaltam, hogy a magyar kulturális értéket nagy örömmel fogadják Lengyelországban” – szögezte le Soltész Miklós.

A tárlat megrendezését Körmendy Adrienne főkonzul koordinálta, aki történészként a középkor szakértője; a kiállítás lengyel kurátora Stanisław A. Sroka krakkói történész professzor.

Forrás: MTI

Fotó: Balassi Intézet