Kiállítás nyílt Veszprémben a Katolikus Karitász jubileumán

Kiállítás nyílt Veszprémben a Katolikus Karitász jubileumán

A Veszprémi Főegyházmegye rendezésében április 2-án, szombaton nyílt interaktív kiállítás a Katolikus Karitász 85 évvel ezelőtti megalakulására és a 25 éve történt újraalakulására emlékezik. A tárlatot Spányi Antal püspök nyitotta meg, köszöntőbeszédet Márfi Gyula érsek mondott.

Az isteni irgalmasság vasárnapja előtti szombat délelőtt nyitották meg a Szent Mihály-bazilikában, majd a Szaléziánumban a „Megesett rajtuk a szíve…” (Mk 6,34) címmel rendezett tárlatot, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ legújabb kiállítását.

„Amikor átlépünk a szent kapun, bízzuk rá magunkat Krisztus kegyelmére, amely képes megváltoztatni életünket!” – a Szentatya pénteki Twitter-üzenetével köszöntötte a szent kapun át érkezett megjelenteket a megnyitón Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója.

„Legyünk bizalommal az Úr Jézus iránt!” – idézte Ferenc pápát köszöntőjében Nagy Károly címzetes apát, kanonok, a Szent Mihály-bazilika plébánosa. Felhívta a figyelmet arra, hogy az irgalmasság szentévének pontosan az a célja, hogy visszatérjünk Istenhez, az Atyához. Reményét fejezte ki, hogy a Szaléziánum kiállítása minél több embert tud majd az irgalmasság útjára elvezetni.

Köszöntőbeszédében Márfi Gyula érsek az irgalmas szeretetről beszélt. Az irgalmasság testi cselekedeteit az Úr Jézus említi a Máté evangéliumában olvasható beszédében: „Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba az országot, amely nektek készült a világ teremtése óta. Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, idegen voltam, és befogadtatok engem, mezítelen voltam, és felöltöztettetek, beteg voltam, és meglátogattatok, fogságban voltam, és eljöttetek hozzám.” Beszélt az irgalmasság lelki cselekedeteiről is. Hangsúlyozta, hogy az ellenünk vétkezőknek megbocsátani a világ számos népénél nem elfogadott még ma sem. Nekünk, keresztényeknek, Jézus tanítását kell követnünk: „Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek… Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!”

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke az egyház szociális gondoskodásban betöltött szerepéről beszélt. A Katolikus Karitász megalakulásával a jó szándékú emberek önkéntes segítő munkája hatékonyabbá vált. Általuk az önkéntes és hivatásos munkatársak személyes szeretete jut el a támogatott emberekhez – mondta az elnök.

A kiállítást Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke nyitotta meg. „Egy csepp szeretet több, mint egy óceán tele akarattal és értelemmel, de szeretet nélkül” – idézte Pascal gondolatát. A főpásztor szerint teljesítményorientált társadalomban élünk, és ez társadalom előnyben részesíti az autonóm embert, aki a maga erejével rendezi a dolgait, és megvalósítja a maga akaratát. Aki segíteni akar, annak kiüresedetté kell válnia, önmagát teljesen háttérbe kell helyeznie. Aki segítségre szoruló embertársának rendelkezésére áll, az kilép valamiképpen önmagából. Krisztus is kiüresítette önmagát, így lépett a világba, hogy segítse az elesett, Istentől elfordult, elszakadt embert – mondta a püspök. Felhívta a figyelmet arra, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy a karitászmunka által építsük Isten országát, gyarapítsuk Krisztus egyházát. Ebben a munkában, elköteleződésben segít a Szaléziánum kiállítása.

A kiállítást Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese és B. Varga Judit történész-muzeológus, a tárlat rendezője mutatta be.

A megnyitón közreműködött a Szilágyi Harangegyüttes Albertné Balogh Márta vezényletével és a Padányi Katolikus Iskola diákjai Zsilinszky Cecília vezényletével.

A kiállításon olyan különleges tárgyakat és dokumentumokat láthatnak eredetiben és nemesmásolatban az érdeklődök, amelyek a magyar karitász hőskorának lenyomatai, s amelyek ez alkalomból kerülnek először nyilvánosság elé. Az esztergomi Prímási Levéltárban és a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött relikviák mellett a Katolikus Karitász országos központjában összegyűjtött emlékeket is bemutatják látványos, interaktív és informatív, a látogatót „megdolgoztató” technikákkal, egyedi kivitelezési megoldásokkal.

A tárlat nyár végéig tekinthető meg a veszprémi várban található Szaléziánumban.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye