Kína: Tong bíboros felhívása a keresztek ledöntése ellen

Kína: Tong bíboros felhívása a keresztek ledöntése ellen

John Tong bíboros, Hong Kong püspöke augusztus 13-án sürgős felhívást tett közzé a Zhejiang tartományban történt keresztek ledöntése ellen. A jelenség már több mint ezer katolikus és protestáns templomot érintett. A bíboros arra kéri a kínai kormányt, hogy fékezze meg az illegális cselekményeket, azért is, mert a most elpusztított számos kereszt és épület a kormány engedélyével épült.

A kampány nagy ellenállást ébreszt a keresztény hívek között

A keresztek és a keresztény épületek elleni kampány 2014-ben indult, amikor Xia Baolong, a zhejiangi párttitkár észrevételezte, hogy a tartomány egyik nagyvárosában, a wenzhoui városképben túl sok keresztet lehet látni. A hívek arra gyanakszanak, hogy a valódi ok a hivatalos és a földalatti keresztény közösségek hatásának és befolyásának csökkentése a cél a kínai társadalomban, amelyben nagyarányú keresztény hitre térés tapasztalható. A kampány nagy ellenállást ébresztett a hívekben, a papokban, a püspökökben és a protestáns tiszteletesekben, akik nyílt levelekkel, a közösségi hálók révén és tüntetésekkel tiltakoznak az igazságtalan döntés ellen. Néhány hívőt és papot le is tartóztattak.

Tong bíboros imára és böjtre szólít a vallásszabadság érdekében

A keresztek lerombolása elleni kampány külföldön is terjed. Tong bíboros ezzel párhuzamosan arra kéri a Hong Kong-i híveket, hogy imádkozzanak és tartsanak böjtöt a kínai vallásszabadságért. Osztozzanak továbbá zhejiangi testvéreik szenvedésében. Tong bíboros ezzel válaszol a wenzhoui püspök és papjai kérésére, akik rózsafüzér imádságot és böjtöt javasolnak a hit és a keresztek védelme érdekében.

Kép: A kínai kormány lerombolja a kereszteket Zheijang tartományban – AP

Forrás: Vatikáni Rádió