Kiska szlovákiai látogatásra hívta Ferenc pápát

Kiska szlovákiai látogatásra hívta Ferenc pápát

Az egyház minden ember számára elérhető kell, hogy legyen, erről is szó esett ma Andrej Kiska köztársasági elnök és Ferenc pápa megbeszélésén, amikor a katolikus egyházfő személyes audiencián fogadta Szlovákia köztársasági elnökét. A találkozón téma volt Róbert Bezák ügye is.

„Beszéltünk az egyház nyitottságáról is, arról, hogy minden ember számára elérhető legyen. Ferenc pápa azt hangsúlyozta, amit gyakran mond, hogy az egyháznak minden emberhez meg kell keresnie az utat” – tájékoztatott ma Andrej Kiska a Facebook-profilján.

Az egyház nyitottságával kapcsolatban Kiska elmondta a Szentatyának, hogy ma is problémát jelent a leányanyák gyermekeinek megkeresztelése, ahogy az is, hogy az elvált személyek nem áldozhatnak. A beszélgetés témái között szerepelt Róbert Bezák leváltott nagyszombati érsek ügye is, akiről Kiska szerint hosszasan elbeszélgettek Ferenc pápával. Ez azonban az egyház belső ügye – fogalmazott az államfő, így nem kívánt bővebb tájékoztatást adni az elhangzottakról.

„Hosszasan beszélgettünk Róbert Bezákról és arról is, mi foglalkoztat és bánt bennünket Szlovákiában” – tette hozzá az államfő. „Nagyon mélységes párbeszéd zajlott köztünk, sok érzelemmel telítve” – mondta Kiska.

 A köztársasági elnök minden szlovákiai hívő üdvözletét átadta a pápának. Egyúttal szlovákiai látogatásra hívta meg őt. „Elmondtam neki hatalmas kérésünket, hogy látogassa meg országunkat. Megköszönte a meghívást, és minden szlovákiai embert üdvözölt” – olvasható Kiska profilján.

Kiska és a Szentatya az egyházról, mint intézményről is tárgyaltak. Kiska szerint az egyháznak az alapvető értékeket kell közvetítenie a társadalomban, így a megbocsátást, a szeretetet, az udvariasságot, a megértést. „Ez az a feladat, amit a Szentatya is igazolt, és fontos feladatnak tartja a mai, nem is annyira egyszerű világban” – mondta Kiska.

Kiska és Ferenc pápa a vallásról is beszélgettek. A köztársasági elnök elmondta a Szentatyának, milyen tapasztalatai vannak a Jó Angyallal (Dobrý anjel). „Találkoztam olyan szülőkkel, akik kicsi gyermekeiket veszítették el, és megértetem, mennyire fontos a hit. Történnek az életünkben olyan dolgok, amikor nem tudunk mire támaszkodni, és az az ember, aki nem hisz, hatalmas támaszt veszít, és nem tud mibe kapaszkodni” – mondta Andrej Kiska.

„Beigazolódtak az elvárásaim, amelyekkel a Szentatyát meglátogattam. Ő olyan ember, akire büszkék lehetünk, sok erőt, egészséget kívántunk neki a jobb világért folytatott harchoz” – zárta tájékoztatását a szlovák köztársasági elnök.

Kiska április 8-án és 9-én tartózkodik hivatalos vatikáni látogatásán. A találkozón Filip Kulisev szlovák fényképész egyedi, különleges fotókönyvét adta át a Szentatyának. A könyv aranyozott lapjain madártávlatból láthatóak Szlovákia tájai Pozsonytól a Szepességig. „Szlovákia gyönyörű ország, Filip Kulisev pedig egyedi módon örökíti meg ezeket a szépségeket. Ezért láthatóak Kulisev fényképei az irodámban, és emiatt döntöttem úgy, hogy az ő fényképeit ajándékozom a Szentatyának” – mondta Andrej Kiska.

Kiska tegnap az olasz elnökkel is tárgyalt. A Szlovákia és Olaszország közti gazdasági együttműködés és Ukrajna voltak a témái az államfő és olasz kollégája, Sergio Mattarello csaknem egyórás megbeszélésének Rómában.

Ahogy arról Roman Krpelan, az elnöki hivatal sajtóosztályának vezetője az állami hírügynökséget tájékoztatta, a két ország vezetője az afrikai emigránsok problematikájáról is tárgyalt, akik Olaszország felé irányulnak. „A szlovák köztársasági elnök érdeklődött, hogyan, milyen módszerrel harcolnak Olaszországban a korrupció ellen” – tette hozzá Krpelan. Kiska egyúttal szlovákiai látogatásra hívta meg az olasz elnököt.

Forrás: hirek.sk