Kiszabadították Tom Uzhunnalil szalézi misszionáriust

Kiszabadították Tom Uzhunnalil szalézi misszionáriust

Kiszabadult az indiai szalézi misszionárius, Thomas Uzhunnalil, akit több mint 18 hónappal ezelőtt hurcoltak el fegyveresek Jemenben. A hírt az indiai média jelentette be, eszerint a szalézi szerzetes jelenleg Maszkatban, Omán fővárosában tartózkodik.

A hírt hivatalosan megerősítette Szusma Szvarádzs indiai külügyminiszter a Twitteren küldött üzenetében: „Örömmel jelentem, hogy Tom Uzhunnalil atya megmenekült.” Az ománi kormány megerősítette a hírt a szultánság információs szolgálatának weboldalán tett nyilatkozatában, miszerint a pap kiszabadítása óta az ország fővárosában, Maszkatban tartózkodik, és fényképeket is közöltek róla.

Uzhunnalil atyát fegyveresek rabolták el 2016. március 4-én egy támadás során, amelyet a Szeretet Misszionáriusai által működtetett idősek otthonára mértek Ádenben, Jemenben. A rajtaütés során tizenhat ember halt meg, köztük négy nővér. Az emberrablókat még nem azonosították.

Az indiai Kerala államból származó 59 éves Thomas Uzhunnalil elrablása idején már négy éve tartózkodott Jemenben, a szalézi misszióban, melyet a nagybátyja, Matthew Uzhunnalil alapított.

Szabadulásának híre gyorsan terjedt világszerte, nagy örömet okozva azoknak, akik hónapok óta vártak erre. „Örömmel fogadom ezt a jó hírt” – mondta Mary Prema nővér az AsiaNews hírügynökségnek. Mary nővér, a Szeretet Misszionáriusai legfőbb elöljárója, akinek ádeni testvéreinél volt Tom atya káplán, hozzátette: „És dicsérjük Istent az ő irgalmasságáért. Mi soha nem adtuk fel a reményt, hogy egy nap Tom atya kiszabadul. Képét Teréz anya sírjára tűztük. A nővérek, a szegények és az emberek mindennap imádkoztak a kiszabadulásáért. Dicsőítjük Istent, és köszönetet mondunk mindazoknak, akik imádkoztak és fáradhatatlanul dolgoztak Tom atya kiszabadításáért.”

„Mindenekelőtt kifejezzük legmélyebb hálánkat Istennek, hogy ez az ügy szerencsésen végződött” – mondta Thedore Mascarenhas, az indiai püspöki konferencia főtitkára a Fides hírügynökségnek.

„Az indiai püspökök nevében, akik minden igyekezetükkel azon voltak, hogy kiszabadítsák honfitársukat, kezdve a püspöki konferencia elnökével, Baselios Cleemis bíborossal – mondta Thedore Mascarenhas – köszönünk az indiai kormánynak minden erőfeszítést, amit Tom atya kiszabadításáért tett, és különösen Narendra Modi miniszterelnöknek és Szusma Szvarádzs külügyminiszternek; Ferenc pápának, aki latba vetette minden befolyását; a dél-arábiai apostoli helynöknek, Paul Hindernek, akivel az indiai püspökök állandó kapcsolatban voltak a megpróbáltatás idején; a szalézi rendfőnöknek és a Bengalurui Szalézi Tartománynak a türelmükért és a legmélyebb hitükért.”

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: világháló