Kolumbia: az egyneműek házassága a gyermekek és családok jogai ellen való

Kolumbia: az egyneműek házassága a gyermekek és családok jogai ellen való

„A családok jogait sérti és nem a homoszexuális párokét a kezdeményezés” – nyilatkozta P. Pedro Mercado Cepeda, a kolumbiai püspöki konferencia egyház és állam közötti kapcsolatainak titkárhelyettese. Guillermo Rivera, az emberi jogok elnöki tanácsosa ugyanis petíciót nyújtott be, hogy a kolumbiai Alkotmánybíróság egyértelműen ismerje el az azonos neműek közötti házasságot. Beadványában Rivera kéri, hogy győzzék le a törvénykezés e hiányosságát a homoszexuális párokra vonatkozóan és tegyék lehetővé kapcsolatuk hivatalossá tételét.

Ne módosítsák a házasság jogi természetét, amelyet az Alkotmány szentesít

E kijelentésre reagálva Mercado atya azzal válaszolt, hogy „nem az egynemű párok, hanem a családok jogait sérti az indítvány, amelynek jogi természetét módosítani akarják az Alkotmányban foglalt törvényekhez képest. Rivera javaslatának nincs sem jogi, sem alkotmányos alapja, mert a Bíróság nem taposhatja el a Kongresszus funkcióit és nem törvénykezhet helyette. Éppen ellenkezőleg, a Bíróság a biztosítéka és az Alapvető Egyezmény hűséges értelmezője kell legyen, és nem rendelkezik alkotmánymódosító megbízatással.”

Az örökbefogadás nem az örökbefogadó szülők joga, védeni kell a gyermekeket

Mercado atya kiemeli, hogy nem lehet biztosítani a homoszexuálisok jogait anélkül, hogy szükségszerűen módosítanák a házasság és a család intézményének természetét és jogi értelmezését, amelyet az Alkotmány egy férfi és egy nő közötti egységnek határoz meg. Végül a homoszexuális párok számára az örökbefogadás lehetővé tételét illetően, P. Mercado rámutat: „Az örökbefogadás nem az örökbefogadó szülők joga. Célja elsősorban a gyermekek jogainak, jólétüknek és fejlődésüknek a védelme.” Annak a kívánságának ad hangot, hogy a kiskorúak jogai álljanak első helyen az örökbefogadó szülők esetleges érdekeivel szemben.

Kép: Kolumbia: gyermekek felvonulása egy virágfesztiválon – AFP

Forrás: Vatikáni Rádió