Konferencia Csíkszeredában: Együtt a fogyatékkal élőkért

Konferencia Csíkszeredában: Együtt a fogyatékkal élőkért

A Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőket támogató szolgálata 2014. szeptember 19-20-án szervezi meg Csíkszeredában az „Együtt a fogyatékkal élőkért” című konferenciáját. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tájékoztat a rendezvényről.

Az idén nyolcadik alkalommal megszervezett konferencia résztvevői a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők. A társszervezők a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

A 2014-es konferencia témájaként a fogyatékkal élő gyerekek oktatását érintő fontos kérdést választották: „Nekik hova csengetnek be?”. Van helye a fogyatékkal élő gyereknek az osztályközösségben? Milyen oktatási forma, módszer segíti leginkább fogyatékkal élő gyerekünk fejlődését? Mit tehetnek a szülők és mit tehetnek a pedagógusok, hogy befogadó közösségek vegyék körül azt a gyereket, aki „más”, aki problémás, esetleg fogyatékkal élő, hogy megtalálják neki a legoptimálisabb iskolai környezetet, ahol ki tud nyílni, ahol nem a hiányosságait, korlátait tapasztalja meg, hanem a benne rejlő lehetőségeket és adottságokat? Ilyen és hasonló kérdések hosszú sorára igyekeznek válaszokat adni a konferencia külföldi és belföldi előadói.

A találkozó lehetőséget biztosít a szakmai fejlődés irányvonalaiba, újdonságaiba való betekintésre, a párbeszédre, egymás munkájának megismerésére, szakmai kapcsolatok kialakítására, valamint szakmai és lelki töltekezésre.

Forrás: Magyar Kurír