Középkori formáját kapta vissza a zajtai templom

Középkori formáját kapta vissza a zajtai templom

2012-ben középkori épületrészeket és freskót találtak a régészek a felújítás során a zajtai Szent György-templomban. Mára befejeződött az eredeti rajzok alapján kivitelezett helyreállítás. Bosák Nándor és Schönberger Jenő püspökökkel ünnepelték október 12-én a templomszentelést.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Zajtán szentmisével ünnepelte a Szent György-templom megújulását a falu közössége. A szentmisét Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be, a homíliát Schönberger Jenő szatmári római katolikus megyéspüspök tartotta, a felújított épületet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át.

A történeti forrásokban már 1264-ben és 1341-ben említett templomot egykor az ősi Gutkeled nemzetség tagjai építették, majd a 16-17. század fordulóján protestánsok kezére került. A török időkben elnéptelenedett faluban és templomában 1671-ben Strassoldo Károly generális császári csapatai végeztek megsemmisítő rombolást.

Esterházy Károly egri püspök szorgalmazta az újjáépítést. 1789-ben Josef Bitthauser német származású építész lerajzolta a romtemplomot, ami nagyban segítette a felújítást. A munkálatokat 1791 után kezdték meg, 1819-ben fejezték be. Ekkor kapott barokk sisakot a templom, és falazták be a csúcsíves, rózsa- és tölcséres ablakokat, a kaput, az ülőfülkéket és a fali freskót.

1989-1990 között állagmegóvó felújítást végeztek el a templomban. A falait mintegy három méteres magasságig cementtel vakolták be, a padlóra is cementburkolat került, s ezzel szinte megfojtották az épületet, amely vizesedni kezdett. Ennek megszüntetése céljából végeztek szondázó jellegű feltárást, melynek során ritkaságszámba menő középkori, 14. századi részletek bukkantak elő – írja a műemlékem.hu

A 2010 és 2014 közötti munkálatok során rábukkantak a befalazott ablakokra, a templom kapujára, ülőfülkékre is, továbbá egy hatszáz éves freskóra, amely Szent Pétert ábrázolja, könyvvel a kezében.

A mintegy 90 millió forintból megvalósított helyreállításhoz miniszteri keretéből Balog Zoltán is hozzájárult. A felújított templomot Bosák Nándor, a Debrecen-nyíregyházi Egyházmegye, valamint Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke szentelte fel – írja az MTI.

Kép: Szabolcs Online

Forrás: Magyar Kurír