Közzétették a pápa grúziai és azerbajdzsáni útjának programját

Közzétették a pápa grúziai és azerbajdzsáni útjának programját

Ferenc pápa szeptember 30. és október 2. között apostoli látogatásra Grúziába és Azerbajdzsánba utazik.

Szeptember 30-án, pénteken délelőtt 9 órakor indul Róma Fiumicino repülőteréről és helyi idő szerint délután 3 órakor érkezik meg Tbiliszi nemzetközi repülőterére. Udvariassági látogatást a grúz köztársasági elnöknél az elnöki palotában. Találkozik a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel az elnöki palota udvarán. Ezt követően Ferenc pápa látogatást tesz II. Ilia (Illés) Grúzia katholikoszánál a pátriárkátus palotájában. Végül a Szentatya találkozik a szír-káld közösséggel a helyi káld katolikus egyház templomában.

Október 1-jén, szombaton Ferenc pápa szentmisét mutat be a grúz főváros stadionjában (M. Meskhi). Találkozik a papokkal, szerzetesekkel és szerzetesnőkkel a Mennybe felvett Szűzanyáról elnevezett templomban. Ezt követően a Szentatya betegekkel és szeretetszolgálatot végző személyekkel találkozik a kamilliánusok egészségügyi központjában. A nap utolsó programjaként a pápa ellátogat a szvetichoveli pátriárkális székesegyházba.

Október 2-án, vasárnap Ferenc pápa búcsút vesz Tbiliszitől és reggel 8 órakor az azerbajdzsáni fővárosba, Bakuba indul, ahová helyi idő szerint délelőtt fél 10-kor érkezik meg. A repülőtéri hivatalos fogadtatás után szentmisét mutat be a Szeplőtelen Szűz Máriáról nevezett templomban a szaléziek központjában. Együtt ebédel a szalézi közösséggel és a pápai kíséret tagjaival. Ezt követően kerül sor a hivatalos fogadási ceremóniára az elnöki palotában és az udvariassági látogatásra az azerbajdzsáni köztársasági elnöknél. A Szentatya ezután találkozik a hatóságok képviselőivel, majd négyszemközti találkozóra kerül sor a kaukázusi muzulmánok sejkjével. Végül a bakui ortodox püspökkel és a helyi zsidó közösség elnökével találkozik a pápa. Este negyed 8-kor indul vissza Rómába, ahová a tervek szerint este 10 órakor érkezik meg.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió