Le kell győzni az emberkereskedelmet

Le kell győzni az emberkereskedelmet

A Szentatya október 27-én, csütörtökön fogadta az emberkereskedelem ellen küzdő Szent Márta-csoport által rendezett konferencia résztvevőit. A Ferenc pápa ihletésére létrejött csoport élén Vincent Nichols bíboros, Westminster érseke és Bernard Hogan-Howe a londoni rendőrség vezetője áll. A világ minden részéről bevont rendőrségi vezetők és püspökök szövetségéről van szó, akik a civil társadalommal együttműködésben azon munkálkodnak, hogy felszámolják az emberkereskedelmet és biztosítsák a lelkipásztori ellátást az áldozatok számára. Ezentúl megelőzési és integrációs stratégiák fejlesztésével foglalkozik. A csoport elnevezését Ferenc pápa lakhelyéről kapta, ahol első alkalommal 2014 áprilisában összeültek.

Az áldozatoknak a száma sajnos minden évben növekszik

A Szentatya rövid köszöntőjében rámutatott: a Szent Márta-csoport jelentősen hozzájárul az emberkereskedelem társadalmi csapása elleni küzdelemhez. A modern rabszolgaság új formái kapcsolódnak az emberkereskedelemhez, amelynek áldozatai gyakran kiskorú lányok és fiúk, akiknek kihasználják a szegénységét és peremre szorultságát. A pápa emlékeztetett az egy évvel ezelőtt hozzájuk intézett üzenetére, amelyben kiemelte, hogy összehangolt, gyakorlati és állandó elkötelezettségre van szükség ennek az összetett jelenség okainak felszámolására. Hasonlóképpen ahhoz is, hogy találkozzunk velük, segítsük és elkísérjük azokat a személyeket, akik az emberkereskedelem csapdájába esnek. Ezeknek az áldozatoknak a száma sajnos minden évben növekszik, ahogy a nemzetközi szervezetek állítják. Ők a legvédtelenebbek, akiknek elrabolják méltóságát, fizikai és pszichikai integritását, sőt életét is.

„Visszaéltek velem, kihasználtak és rabszolgává tettek” és segítségemre siettél

Ferenc pápa köszönetet mondott a Szent Márta-csoport tagjainak és tevékenységük folytatására buzdította őket. Az Úr meghálálja mindazt, amit a mai társadalom legkisebbjeiért teszünk. Ahogy mondta, éheztem és szomjaztam és megsegítettél… Ma azt mondhatnánk, hogy „Visszaéltek velem, kihasználtak és rabszolgává tettek” és segítségemre siettél. Végül lelki közelségéről és imáiról biztosította a csoport tagjait.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió