Legyetek Jézus barátai és tanúságtevői

Legyetek Jézus barátai és tanúságtevői

Az olasz Katolikus Akció fiataljait december 16-án, szombaton fogadta a Szentatya az Apostoli Palota Konzisztórium-termében. A szervezet alapítása 150. évfordulójának évében a fiatalok azért érkeztek a Vatikánba, hogy karácsonyi jókívánságaikat fejezzék ki a pápának. Egyben beszámoltak a szegények és hátrányos helyzetűek megsegítésére indított szolidaritási kezdeményezéseik eredményeiről. A pápa köszönetet mondott elkötelezettségükért az idősek érdekében. Emlékeztette a fiatalokat, hogy az idősek minden közösség történelmi emlékezete, a bölcsesség és a hit öröksége, amelyet meg kell ismerni, őrizni és értékesíteni kell.

Isten szeretet

Egy fotós kezdeményezésükről szólva, amelynek keretében Jézus életének meghatározó pillanataira összpontosítanak, Ferenc pápa rámutatott: Jézus életére és küldetésére tekintve, megértjük, hogy Isten szeretet. Tehát legyetek jó „fotósok”, akik lefényképezik azt, amit Jézus cselekedett és azt, ami körülvesz benneteket, figyelmes és éber tekintettel. Sokszor látunk elfelejtett embereket, akikre senki sem tekint, akiket senki sem akar észrevenni. Ők a társadalom legszegényebbjei, a leggyengébbek, a peremre szorultak, akiket problémának tekintenek. Ehelyett pedig ők az elutasított gyermek Jézus képmásai, aki nem talált befogadásra Betlehem városában. Ők a szenvedő és keresztre feszített Jézus élő húsa.

Ki volt az, akinél úgy tettem, mintha nem venném észre? 

A pápa arra kérte a fiatalokat, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: Kinek szentelek nagyobb figyelmet? Csak az erősebbeknek, akik sikeresebbek az iskolában és a játékban? Kire fordítottam kevesebb figyelmet? Ki volt az, akinél úgy tettem, mintha nem venném észre? Ez az, amikor elfordulunk a másik irányba… – tette hozzá a pápa. Ezek a ti „perifériáitok”. Irányítsátok figyelmeteket társaitokra és azokra a személyekre, akiket soha senki sem lát meg és merjétek megtenni az első lépést a velük való találkozás felé, ajándékozzatok nekik egy kis időt, egy mosolyt, a gyengédség egy gesztusát.

Ismertessétek meg Jézust barátaitokkal

Beszéde végén Ferenc pápa így buzdította a Katolikus Akció fiataljait: legyetek Jézus barátai és tanúságtevői, aki eljött közénk Betlehemben. Az immár elérkező Szent Karácsony ünnepén arra kaptok meghívást, hogy ismertessétek meg Jézust barátaitokkal, a városban, a plébánián, a családban.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió