Lengyel posztumusz kitüntetések magyar főpásztoroknak

Lengyel posztumusz kitüntetések magyar főpásztoroknak

A lengyel köztársasági elnök többek közt négy katolikus főpap és Varga Béla atya érdemeit ismerte el a II. világháború idején hazánkba menekült lengyelek megsegítésében. A kitüntetéseket szeptember 18-án adta át Budapesten Roman Kowalski lengyel nagykövet.

Éppen 75 éve, 1939. szeptember 18-án nyitotta meg Magyarország határait a világháború lengyel menekültjei előtt. Az erről megemlékező nagykövetségi ünnepségen Roman Kowalsi emlékeztetett rá, hogy az embermentés egyedi élettörténetei mögött igazi hősök bújnak meg.

A lengyel nagykövet felhívta a figyelmet, hogy a katolicizmus kezdettől fogva alapvető szerepet játszott a magyar és lengyel nép barátságában, és a magyar egyház a II. világháború elején is nagy segítségére volt a lengyeleknek.

Csak a legkiválóbbak vállalták a kockázatát annak, hogy számkivetetteket mentsenek – hangsúlyozta a diplomata. Roman Kowalski elmondta, hogy a II. világháború idején Magyarország százezernyi lengyel menekült előtt nyitotta meg kapuit, akiket két totalitárius rendszer üldözött el hazájukból. A nagykövet minden akkori segítőnek, magyarok ezreinek köszönetet mondott.

Roman Kowalski ezt követően átadta a Bronisław Komorowski államfő által adományozott kitüntetéseket.

A Lengyel Köztársasági Érdemrend nagykeresztje posztumusz kitüntetésben részesült Serédi Jusztinián és Lékai László bíboros. Mindkét kitüntetést Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása vette át. Angelo Rotta érsek, apostoli nuncius a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztje a csillaggal posztumusz kitüntetést kapta. Az elismerést Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa vette át. A Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztje posztumusz kitüntetésben Hanauer István Árpád váci püspök, Varga Béla katolikus pap és politikus, valamint Kudar Lajos alezredes részesült. Hanauer István Árpád elismerését Erdő Péter bíboros, Varga Béláét Mészáros Miklós, Balatonfüred polgármestere, Kudar Lajosét egyik menye vette át.

Serédi Jusztinián életrajzaiban kevésszer kerül elő az az aspektus, hogy az embermentésben milyen központi szerepet játszott – fogalmazott Erdő Péter bíboros ünnepi beszédében. Serédi bíborosnak mindig volt szeme, hogy észrevegye az egyszerű, szükséget szenvedő embereket – tette hozzá.

Ugyancsak érzékeny volt a kisemberek problémáira Lékai László, akit a veszprémi püspök titkáraként Mindszenty Józseffel együtt vittek el a nyilasok Sopronkőhidára. Lékai püspöki titkárként Varga Bélát, a lengyelek mentésében is kulcsszerepet vállaló papból lett kisgazda politikust bújtatta. Erdő Péter szerint ezzel a cselekedettel mindenképpen püspöke, Czapik Gyula szándékát követte.

Hanauer Árpád vezetése idején a váci püspökség nagy számban állított ki keresztleveleket a Magyarországra menekült lengyel zsidóknak, egy idő után már a nagyszülők vallását is bizonyítva – emelte ki a bíboros. „Sötét időkben világosságot sugároztak” mindhárman – jellemezte Erdő Péter az embermentő magyar főpásztorokat.

Angelo Rotta mentő tevékenysége „egyetemes jellegű volt, nem korlátozódott egyetlen nemzetre, nyelvre vagy vallásra, és nem zárt ki senkit” – mondta az ünnepségen Alberto Bottari de Castello. A nuncius a Szentszék és Lengyelország közötti évszázados jó kapcsolat jeleként értelmezte egykori elődje kitüntetését.

Kép: Thaler Tamás

Forrás: Magyar Kurír/ Agonás Szonja