Lezárult a Fiúkórus- és orgonaünnep elnevezésű programsorozat Egerben

Lezárult a Fiúkórus- és orgonaünnep elnevezésű programsorozat Egerben

Dante 750. születési évfordulójára emlékeztek Egerben a június 19. és 21. között megrendezett „Fiúkórus- és orgonaünnep” keretében. A nyitóhangversenyen közreműködött az Egri Érseki Fiúkórus – tudósít az Egri Főegyházmegye.

Eredményesen zárult a Dante 750. születésnapjának jegyében rendezett Fiúkórus- és orgonaünnep az Egri Kulturális és Művészeti Központ és az Egri Érseki Fiúkórus szervezésében. A háromnapos programot Réz Lóránt orgonaművész állította össze egri és Eger környéki művészek közreműködésével. Az Egri Érseki Fiúkórus június 20-án, szombaton e rendezvénysorozat keretein belül tartotta meg immáron 4. évzáró koncertjét „Éteri hangok” címmel az egri Templom Galériában.

Június 20-án, szombaton este „Égi és földi szerelem” címmel tartottak promenádhangversenyt az Eszterházy Károly Főiskola Esterházy Pál Zeneteremben és Kápolnában, amelyen Réz Lóránt Enigma del Gesú Nuovodarabjának bemutatója közben Nagy András színművész részleteket olvasott fel a Paradicsomból, illetve sor került Baranyi Ferenc Paolo szerenádja című versének zenés ősbemutatójára is.

A programsorozat keretében az egri Főegyházmegyei Könyvtárban megtekinthető volt a Zsigmond-korabeli latin nyelvű Dante-kódex is, amely Giovanni da Seravalle fermói püspöknek az Isteni színjáték latin nyelvű fordítását tartalmazza, amelyet 1416-ban készített el.

Első ízben tavaly, pályázati támogatással tartották meg a fiúkórus- és orgonafesztivált, melyet akkor is az EKMK és a fiúkórus szervezett. Az idei többnapos fesztivál ennek a folytatása volt. A karácsonyt megelőző „Videntes Stellam” kórushangversenyhez hasonlóan ezt az ünnepet is szeretnék évről évre hagyományteremtő céllal megtartani, kiemelve a fiúkórust és az orgonát.

Kép: Egri Főegyházmegye

Forrás: Magyar Kurír