Liturgikus konferencia Rómában. Tradíció vagy modernizmus?

Liturgikus konferencia Rómában. Tradíció vagy modernizmus?

Rómában, a napokban ért véget a Sacra Liturgia 2013 nevű konferencia, mely a katolikus liturgia kérdéseivel foglalkozik. A Dominique Rey touloni püspök által vezetett tanácskozáson háromszázötvenen vesznek részt. A főpap a római eseményt egyfajta tiszteletadásnak nevezte a XVI. Benedek által elkezdett liturgikus reform iránt, mely a II. Vatikáni Zsinat modernizációs lépéseinek újra vizsgálata – elsősorban a latin nyelv használata, melynek térvesztése egyesek szerint a szentmise misztériumának kárára lett. 

A Sacra Liturgia résztvevői az első napokban nem tették szóvá Ferenc pápa irányvonalát, mely eltérő elődjének, a Tridenti szentmise iránt érzett vonzódásától. Az ausztrál filozófus és teológus, Tracey Rowland az egyetlen nő, aki előadásra meghívást kapott azonban felhívta a hagyományos liturgia támogatóit arra, hogy hagyományőrzésükben több önkritikát kéne alkalmazniuk. A modernizmusnak való ellenállás ugyanis olykor túlzásokba esik – „mintha valaki feleségét és gyermekeit egy Amish közösség árváiként öltöztetné.”
Az előadó hangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy Benedek pápa engedélyezte a Tridenti misét, amíg az egyfajta politikai-teológia felhangként él az egyházban, mely a II. Vatikáni Zsinat kritikájaként visszhangzik, az egyszerű katolikusok közt nem arat majd nagy sikert. Holott a posztmodernizmusban egyre több fiatal fordul a régi értékek felé, melyek azonban csak akkor lesznek vonzóak, ha ideológiai ellentétektől mentesek maradnak.

A vaticaninsider.lastampa.it alapján
Kép: teachbilief.blogspot.sk

Írjon választ

Az email címe nem lesz publikálva. A kőtelező mezők ki vannak jelölve *

*

3 × három =