Magyar kormányzati támogatásból újítják fel az érsekújvári plébániatemplomot

Magyar kormányzati támogatásból újítják fel az érsekújvári plébániatemplomot

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár március 18-án Érsekújvárban találkozott a város egyházi személyiségeivel és szervezeteivel. A találkozó során aláírták a templom felújításáról szóló támogatást. A 27 300 000 Ft anyagi hozzájárulást a Magyar Kormány biztosítja.

Az államtitkár először a helyi egyházi és civil szervezetekkel találkozott. Az eseményen részt vett a 7-es számú Czuczor Gergely Cserkészcsapat, az Ignis Polgári Társulás, a Széchényi György Baráti Kör, a Házas Hétvége Mozgalom és az Esterházy Polgári Társulás. „Az egyik megbeszélés az itteni plébániai közösséghez kapcsolódó lelkiségi mozgalmak és egyházi szervezetek képviselői voltak. Szó esett arról, hogy ki milyen úton közelíti meg a hitet, és kinek miért fontos a város felemelkedése és erősödése. Mindegyik szervezet jelenléte a városban elengedhetetlen ahhoz, hogy a közösségek megerősödjenek, a fiataljaink megmaradjanak a szülőföldön” – nyilatkozta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Ezt követően Soltész Miklós Ďurčo Zoltán püspöki helynökkel tartott megbeszélést a Szent-Kereszt templom – vagy közismert nevén a plébániatemplom – felújításáról és annak anyagi támogatásáról. „A magyar kormány az elmúlt hónapokban hozott döntése alapján a tavalyi támogatási pénzekből idén több helyre is tudtunk juttatni. Összesen 27 300 000 Ft támogatást kap a templom felújítása. Ezáltal megszépül a város nagyon fontos közösségi temploma, ami turizmus és hitéleti szempontból is kiemelkedő” – magyarázta az államtitkár.

Ďurčo Zoltán megköszönte az államtitkárnak és a magyar kormánynak a támogatást. „Eddig is igyekeztünk a templomunk felújításán munkálkodni. Főként a templom belsejét tudtuk önkormányzati segítséggel megszépíteni. Megújult a templom tornya is. Ezek után szeretnénk folytatni, de támogatás nélkül elképzelhetetlen lenne a további újítás. Ezért is őszintén örülünk a támogatásnak. Nem csak anyagi-, hanem lelki- és szellemi- támogatásról is szó van, hiszen a templomunk a művészetet a lelki életet egyaránt szolgálja, mint a múltban jelenben és a jövőben is” – mondta püspöki helynök.

Klein Ottokár polgármester Érsekújvár város- és lakosai nevében mondott köszönetet a támogatásért, amely mindenki javát fogja szolgálni.

Kép és forrás: Ando Krisztina, Felvidék.ma