Magyar támogatással újulhat meg az egyik olasz templom a földrengés után

Magyar támogatással újulhat meg az egyik olasz templom a földrengés után

Karácsonyi örömhírként terjedt el a helyiek között a közép-olaszországi Tolentinóban, hogy a magyar kormány 150 millió forinttal járul hozzá az október 30-i földrengésben súlyosan megsérült Szent Szív-templom helyreállításához. A hírről december 26-án értesültek a helyiek a templom plébánosától.

A mintegy húszezer lakosú város polgármestere, Giuseppe Pezzanesi köszönetet mondott Magyarországnak és a magyar népnek a nagylelkű adományért, hangsúlyozva, hogy a magyar kormány által felajánlott mintegy 150 millió forintot teljes egészében a Szent Szív-templom helyreállítására költik.

A templomhoz vezető kis utcát drótkerítéssel zárták le; rajta táblák, az egyiken a magyar zászló és az olasz nyelvű felirat: „Ezt a templomot a magyar kormány restaurálja, és teszi biztonságossá. Köszönjük”.

A templom gerendákkal megerősített homlokzatán látszanak a földrengés okozta károk. A falak mindenhol végigrepedtek, a boltíveket aládúcolták, a padlót törmelék borítja, a latin feliratú márványtáblák és a díszítések darabokban hevernek. A templom melletti sekrestye kétemeletes épülete is csak pár percre látogatható omlásveszély miatt.

Amikor október 30-án reggel megmozdult a föld, éppen a vasárnap reggeli mise zajlott. A papot és a hívőket is megbénította a félelem először, majd kirohantak a templomból. A misét orgonán kísérő Andrea Carradori az emeletről rohant le. Néhány héttel később ő írt segítségkérő levelet Orbán Viktornak, amelyet a vatikáni magyar nagykövetség továbbított Budapestre. Carradori kiemelte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint a Timaffy Judit vezette milánói főkonzulátus közvetítő szerepét is.

„Nem ismerem személyesen Orbán Viktort, de abból, amit a katolikus sajtóban olvastam róla, azt gondoltam, ő az egyetlen jelenleg Európában, aki védelmébe veszi és őrzi keresztény értékeinket, hogy át tudjuk őket adni a következő nemzedéknek” – mondta Andrea Carradori, a tolentinói általános iskola zenetanára és a Szent Szív-templomot gondozó Szent Szív Társaság perjele.

„Tolentino a keresztény szolidaritás nevében fordult Magyarországhoz, amely mindig is segíteni fogja a bajba jutott keresztényeket a világ bármelyik részén. Reméljük, más is követni fogja a példánkat” – mondta a templomnál Habsburg-Lotharingiai Eduard vatikáni magyar nagykövet.

„Ünnep ez számunkra. Nem is hoztuk rögtön nyilvánosságra az adomány összegét, mert nem tudtuk elhinni, hogy ez igaz lehet. Köszönjük a magyar kormány adta lehetőséget” – jelentette ki Andrea Leonesi, a templom plébánosa, aki ideiglenesen egy közeli teremben misézik.

A magyar kormány korábban a 2009-es abruzzói földrengés után a szintén súlyos károkat szenvedett Capestranóban Kapisztrán Szent János szülőházának helyreállításában is segített a budapesti I. kerülettel közösen.

Forrás: MTI

Fotó: világháló