Magyarországi görögkatolikus szertartásokon vesz részt a holland bizánci férfikar

Magyarországi görögkatolikus szertartásokon vesz részt a holland bizánci férfikar

Magyarországi görögkatolikus szertartásokon vesz részt október 19. és 22. között a híres hollandiai Hoorns Byzantijns Mannenkoor, a Hoorn-i Bizánci Férfikar, amely hiteles előadója a szláv-bizánci egyházi énekeknek.

Darabán Judit, a Görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye sajtóirodájának munkatársa az MTI-nek elmondta: az együttes a Hajdúdorogi Görögkatolikus Metropólia meghívására érkezik az országba.

Az 1985-ben alakult, harminchat tagú kórus hétfőn a váci Szent József Templomban, kedden a máriapócsi Nemzeti Kegyhely bazilikájában, szerdán a nyíregyházi társszékesegyházban, míg csütörtökön a miskolci székesegyházban vesz részt görögkatolikus szertartáson, és ószláv nyelven énekelve kapcsolódik ahhoz.

Az énekkar monasztikus stílusban adja elő az egyházi énekeket, olyan módon, amelyeket az eredeti dallamok hagyománya szerint az orosz monostorokban gyakorolnak a szerzetesek.

A vallásos repertoár mellett a kórus természetesen világi dallamokat is megszólaltat, holland, magyar, orosz és ukrán népdalokból.

A Hoorn-i Bizánci Férfikart 1990 óta Grigori Sergei Sarolea vezeti, aki a hágai és a rotterdami konzervatóriumban tanult, mesterfokozatát pedig az utrechti egyetemen szerezte. Orosz ortodox családban nevelkedett, gyermekkorában sajátította el az egyház liturgikus dallamait, a szláv-bizánci egyházzene specialistája pedig autodidakta módon lett.

A kórus eddig hat CD-t adott ki, a legutolsót két héttel ezelőtt, Rituálék címmel. A hanganyag lefedi mindazokat a bizánci rítusú egyházi énekeket, amelyek az élet fontosabb eseményeit kísérik, így a születést, keresztelést, házasságkötést, temetést. Előadnak továbbá Aranyszájú Szent János liturgiai, a Valaam monostori vecsernyés, valamint böjti és húsvéti énekeket is.

Az énekkar 24 taggal érkezik Magyarországra, s a miskolci szent liturgia után mini koncertet is ad az 1956-os forradalom nemzeti ünnepnapja tiszteletére.

A kórus közreműködésével rendezett egyházi szertartásokat Orosz Atanáz, miskolci megyéspüspök, a Görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója vezeti.

Forrás: hirek.sk/MTI