„Mama erősen imádkozzon értünk, ezek megölnek minket…”

„Mama erősen imádkozzon értünk, ezek megölnek minket…”

Lamentáció 148 meggyilkolt kenyai keresztyén egyetemistáért

Alig ocsúdtunk fel a Germanwings 150 életet kioltó tragédiájából, nagycsütörtökön jött az újabb megrázó hír: Kenyában 142 egyetemistát ölt meg az El-Shabab szomáliai iszlám terrorszervezet hat felfegyverzett tagja csak azért, mert ők keresztyén egyetemi hallgatók. Az ország észak-keleti részén fekvő Garissa város egyetemén történtekhez csak a lamentáció, a sirató műfajával lehetne közelíteni, ha nem tudnánk, ha nem hinnénk, hogy e nagycsütörtök-nagypénteki borzalomra ott is, s mindenütt a világon minden hasonló tettre jön húsvét, a feltámadás. Valójában e 142 egyetemista lány és fiú a legújabbkori keresztyén mártírok évente 200 ezres vértanúinak a sorát növeli. Nem lehet nem gondolni ezen ifjúi mártíromság láttán Jerémiás próféta megrázó Igéjére: „Feljött a halál a mi ablakainkra, bejött a mi palotáinkba, hogy kipusztítsa a gyermekeket az utakról, az ifjakat az utcákról” (Jer. 9,21). De mi is történt? (Forrás: christianitytoday; worldwattchmonitor; morningstarnews; theeconomist;)

Aki megvallotta, hogy keresztyén, azt a hálóteremben, szobájában azonnal agyonlőtték

Mi minden jut eszünkbe, amikor a Germanwings diákjaira gondolunk, a 16 iskolásra, meg a két bébire, s a többiekre, akik a halálba zuhantak egy értelmetlen emberi döntés miatt. És mi jut eszünkbe, s mihez kezdjünk azzal a hírrel, hogy keresztyén hitük miatt megöltek iszlám szélsőségesek 142 keresztyén kenyai egyetemistát? Valóban, a Szentírás teljes műfaji repertoárja, és mély hit kell ahhoz, hogy a gyászolók, a vesztesek helyett, s érettük mi is megfogalmazzunk valamit, ami Lélek-áttételeken, titkos pneumatikus hullámhosszokon érve el hozzájuk, picit is segíti elviselni ezeket a borzalmakat. De kiknek? Mert akiket érint a gépkatasztrófa tragédiája vagy a kenyai egyetemisták mártíriuma, ismeretlenek nekünk. Ám a Biblia panaszdalai, gyászdalai, siratóénekei, planctusai, panaszénekei, jerémiádjai, kesergői intenek arra, hogy az egyetlen eszköz, amikor elnémulunk, amikor az események bezárják szánkat, akkor Isten Igéjéhez fordulhatunk még egyedüli esélyként. Lapozzuk fel hát egyéni csendességünkben, gyülekezeti alkalmainkon érettük például a Zsoltárok könyvét, s vigasztalást, Isten gyógyítását, könnyeket letörlő irgalmát, szeretetének erejét kérjük a megpróbáltakra. De kikre?

Azok hozzátartozóikra, akiket április 2-án, reggel a szomáliai terrorszervezet, az El-Shabab (az ifjak) fegyveresei az egyetemi kollégium hat hálótermében és szobáikban felriasztottak, s egymás után megkérdezték őket, ki a keresztyén közöttük. Aki ezt megvallotta, azt ott a helyszínen agyonlőtték – mondta el a nemzetközi sajtónak az egyetemi diákegyesület ügyvezető elnöke,Collins Vetangula. Ő három társával egy szobában barikádozta el magát. 587 diákot a kenyai biztonsági erők kimentettek. Az El-Shabab vállalta az akciót, s hozzátették: a muszlim egyetemistákat szabadon engedték. A mintegy 7 000 harcost számláló félkatonai szervezet az El KAIDA hálózatához tartozik, s kifejezett célja: Szomália megtisztítása a keresztyénektől. Kenya a szomszédos ország, lakossága hagyományosan keresztyén, a 44 millió lakosnak 83 %-a. A muszlimok száma 8 %. Viszont a szomszédos Szomáliában pontosan fordított a helyzet: a 10,5 millió lakosnak 99,7 %-a muszlim és 0,3 %-a keresztyén, akik csak illegális, „földalatti” keresztyén közösségekben tudnak összejönni. A kenyaiakat az is sokkolja a nehéz helyzetben, hogy közben kiderült, az egyik elkövető egy magas rangú kenyai kormánytag fia.

De mi volt az ok?

Az El-Shabab egyik szóvivője az akció egyik okaként a következőt jelölte meg: Kenya részt vesz a Szomáliában állomásozó nemzetközi békefenntartó erőkben, s ezért szerinte Kenya Szomália ellensége – jelentette ki Ali Mohamud Rage. 2011 óta ezért Shabab szélsőségesek több támadást intéztek Kenya ellen. Így került sor például 2013-ban a kenyai főváros egyik bevásárló központja elleni terrorista akcióra, ahol 67-en haltak meg.

Imádkozzon a mama értünk – Isten szabadítson meg ezektől a terroristáktól

Elisabeth Namarone, Fred Musinai lánya április 2-án, nagycsütörtökön reggel 7 órakor hívta fel apját mobilon, kétségbeesett hangon, s elmondta, a kollégiumban szobáról szobára mennek a fegyveresek, s aki megvallotta, hogy keresztyén, azonnal lelőtték. „Kérd meg a mamát, hogy nagyon erősen imádkozzon, ezek mindnyájunkat meg fognak ölni” – mondta a mobilba. Pár óra múlva az egyik terrorista felhívta az apát, s közölte vele: épp most lőtte le 21 éves lányát. Feljött a halál ablakainkra…

Később az anya elmondta, hogy azon a reggelen térden állva könyörgött lányáért és a többi egyetemistáért. Amikor meghallotta a borzalmas hírt, hogy a lányát is megölték, ismét csak térdre roskadt és ennyit mondott: „Azért imádkozunk, hogy Isten szabadítson meg minket ezektől a terroristáktól” – nyilatkozta az anya a Christianity Today kenyai tudósítójának. Persze vannak, akik értetlenül álltak még kenyai oldalon is a hitvalló bátorság előtt. Volt olyan „szakértő”, aki azt mondta: Nem kellett volna így kiáltani a katonák előtt, „Jézus kérlek, szabadíts meg minket!”, mert erre ők azonnal lőttek. Ez hiba volt, vélte a „szakértő”. Feljött a halál az ablakainkra…

Húsvéti könyörgéssel indult a nemzeti gyász Kenyában

A pápa és az EVT is elítéli a tettet – imádság világszerte

Az egész országban húsvétvasárnap könyörgéseket tartottak a megölt egyetemisták hozzátartozóiért, az országért. A mellékelt képek az imádkozókról húsvétvasárnap készültek Garissában és Nairobiban, a könyörgő istentisztelteken.

A pápa másnap elítélte a terrorcselekményt, s kifejezte együttérzését a hozzátartozókkal, akikhez imáiban közel áll. Hozzátette: „Ez az értelmetlen brutalitás akciója volt, s imádkozik azért, hogy a tettesek szívében változás történjék”. Ezt abban a táviratban fogalmazta meg a katolikus egyházfő, amit nagypénteken tettek közzé a Vatikánban, s amit Ferenc pápa John Njue érseknek, a Kenyai Püspöki Konferencia elnökének küldött. A pápa imáiban nem csak a családokért könyörög, hanem a gyötrelmes időket élő kenyaiakért is.

Az Egyházak Világtanácsa genfi központjában nagypénteken közleményt adtak ki. Ebben a főtitkár,Dr. Olav Fykse Tveit norvég evangélikus lelkész egyebek között a következőket írja: „Megrendülten követtem azokat az eseményeket, amelyek tegnap a kenyai Garissa egyetemi kollégiumában történtek….Ez az esemény a nyugati keresztyénség legszentebb  időszakának a kezdetére esik, de nem tudom, szándékos volt-e az időzítés. Mélységesen fájlalom annyi fiatal elvesztését, akik Kenya jövőjének a büszke reménységei voltak. Együtt érzek a vesztes családokkal, imádkozom a sebek begyógyulásáért”. Tveit főtitkár szolidaritásáról biztosította a kenyai egyházakat. Felszólította a kenyai vezetőket és a nemzetközi államközösséget, hogy garantálják ennek a lelkiismeretlen akciónak az elítélését, ami bűncselekmény. „Húsvét üzenete világos: végül is nem a halálé és a gonoszé a győzelem. Megemlékezünk fiatal kenyai testvéreinkről, akik ennek a brutalitásnak estek áldozatul. Életnek Istene, vezess minket az igazságra és a békére!” – fejeződik be az EVT főtitkárának nagypénteki nyilatkozata.

Forrás: bonumtv.hu/ Dr. Békefy Lajos