Már hívható a felvidéki magyar nyelvű lelkisegély-szolgálat

Már hívható a felvidéki magyar nyelvű lelkisegély-szolgálat

A magyarországi és a kárpátaljai mintát követve október 28-tól már a Felvidéken is működik magyar nyelvű telefonos lelkisegély-szolgálat. A hiánypótló kezdeményezésnek, illetve a segítő magyar szónak köszönhetően végre érezhetjük: már nem vagyunk egyedül a bajban. A segélyszolgálat részleteiről pénteken a komáromi Csemadok-székházban tartottak szakmai megbeszélést és sajtótájékoztatót annak kiötlői, működtetői és támogatói.

A Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) égisze alatt működik, de ez a jövőben változhat – hangzott el egyebek mellett a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Buza Domonkos, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének szakmai alelnöke; Pogány Erzsébet, a SZAKC igazgatója, Németh Gabriella, Pozsony megye önkormányzatának alelnöke; Bauer Edit, közgazdász – szociológus, szakpolitikus, Puss Sándor SJ, jezsuita szerzetes, a Jóindulat Polgári Társulás elnöke, valamint dr. Rácz Jolán, református lelkész, a Diakónia Reformata nonprofit szervezet volt elnöke; Tóth Erika, a Carissimi Nonprofit Alap elnöke, valamint Pásztor Csaba, a Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesület elnöke és a hazai szolgálat tevékenységének koordinátora, illetve Hideghéthy Andrea (SZAKC), aki már egy éve munkálkodik annak életre hívásáért.

Pogány Erzsébet a telefonszolgálatról elmondta: ötletgazdája Puss Sándor SJ, jezsuita szerzetes, létrejötte pedig teljes mértékben helyi és anyaországbeli civil szervezetek érdeme. A SZAKC kezdeményezésének megvalósításában a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége vett részt. Hangsúlyozta: alaposan átgondolt, hosszú távú, magyar nyelvű segítségnyújtást terveznek. Azt, hogy az anyanyelven nyújtott lelkisegély-szolgáltatásra már rendkívül nagy szükség volt, a Carissimi Nonprofit Alap 2015-ös kutatása is megerősíti. A felmérési eredmények arról tanúskodtak, hogy krízishelyzetben a szlovák nyelven rendelkezésre álló szociális szolgáltatásokat a családok többsége nem tudja igénybe venni.

A Carissimi-kutatás megállapítását szakmai tapasztalatok is alátámasztják: a szakemberek szerint egy magánéleti válsághelyzetben még anyanyelven is rendkívül nehéz megnyílni, más nyelven pedig szinte lehetetlen.

A telefonszolgálat létrehozását Buza Domonkos, a Magyar Lelkisegély-telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) szakmai alelnöke nagy mértékben segítette. Leszögezte: „a jelenlétünk a legtöbb, amit adhatunk, hogy a segítségre szoruló személy ne érezze magát egyedül a bajban“. Azt is elmondta, hogy az anyaországban 1970 óta működik a szolgálat, s a felvidéki magyarok hívásait egy különleges technikai berendezés segítségével, további költségek felszámolása nélkül fogadják a LESZ 18 központból álló rendszerében, amelyben jelenleg 500 önkéntes dolgozik. A segítők komoly tapasztalattal rendelkeznek a mentálhigiénés prevenció, a lelki egészség védelme, a krízis-intervenció és az öngyilkosságok megelőzése területén. Ahogy elhangzott: mivel tájainkon is egyre többen küszködnek lelki problémákkal és megbetegedésekkel, illetve nő az öngyilkosságok száma, ezért a lelkisegély-telefonszolgálatok szerepe egyre fontosabbá válik. A szolgálat igénybevételével a kritikus helyzetek megelőzhetők, a bajba jutott emberek hozzásegíthetők problémáik megoldásához.

Németh Gabriella megyei alelnökként eddig elsősorban a családon belüli erőszakot elszenvedő anyák és gyermekek megsegítése terén szerzett tapasztalatokat. Vállalta, hogy az érintett megyei önkormányzatokat, illetve a megyei hivatalok szociális osztályait haladéktalanul tájékoztatja ezen új lehetőségről.

Bauer Edit, a Magyar Közösség Pártja (MKP) volt európai parlamenti képviselője szociológusként is állította: „Fontos előrelépés tanúi vagyunk, adósságlistánkról e hiánypótló kezdeményezéssel valamit ismét törleszthetünk. Emberi kötelességünk abban is segíteni, amit törvény nem ír elő!“. A jelenlevők figyelmét arra is felhívta: bár százezer lakosonként kellene nyitni, ám a szlovákiai magyarlakta vidékeken mégsincs krízisközpont, tehát ezt a következő adósságunkat is majd törleszteni kellene…

Puss atya egyebek mellett arról is beszélt, hogy eddig szenvedélybeteg fiataloknak igyekezett segíteni, ám a környezetében bekövetkező hat öngyilkosság rádöbbentette őt arra: a felesleges tragédiák elkerülése érdekében a további rászorulókért is tenni kellene valamit. A már elérhető Lelki elsősegély kézikönyv kiadását afféle első fecskének nevezte, amelyben segítőkész társaival együtt az eddigi tapasztalataikat gyűjtötték össze. Annak végén olvasható az Önkénteseket keresünk kezdetű felhívásuk, amelyből kiderül: hosszú távú céljuk az, hogy a Felvidéken is létrejöjjön egy olyan önkéntesekből álló ügyelői csoport, amely be tud kapcsolódni a magyarországi szolgálat munkájába.

Azok számára, akik önként vállalni tudnák, hogy havi 2-3 alkalommal időt szenteljenek e nemes ügyre, képzést indítanak. A jövendő ügyelők kiválasztása majd egyéni interjúval, néhány pszichológiai teszt kitöltésével történik. Az elsősorban Pozsony vonzáskörében élő jelentkezőknek legalább középfokú végzettséggel, nyitottsággal és jó kommunikációs készséggel kell rendelkezniük, s 23-65 év köztiek lehetnek. A tervezett 120 órás képzés lehetőséget ad az önismeret és a hatékony kommunikáció fejlesztésére, valamint a segítő beszélgetés megtanulására. A jövendő ügyelők elméleti részekkel és a témához illeszkedő feladatokkal, szituációs és telefonos helyzetgyakorlatokkal készülnek fel a hívások fogadására. A tréning vizsgával zárul és tanúsítványt ad. A jelentkezéseket írásban, önéletrajzzal együtt a felvidekitelefonszolgalat@gmail.com e-mail címre várják.

Hideghéthy Andrea koordinátortól azt is megtudtuk, hogy a felvidéki lelkisegély-szolgálat már október 28-tól a minimálisnak számító helyi tarifával két számon: 0904 500 338 (T-Mobile), illetve 0918 500 333 (Orange) éjjel-nappal elérhető, s a névtelenség megőrzésével magyar nyelven vehető igénybe. A felvidéki magyar nyelvű lelki elsősegély telefonszolgálat mai indulását követően a következő lépés a délvidéki szolgáltatás kiépítése lehetne, mivel Kárpátalján és Erdélyben már működik a rendszer.

Forrás és fotó: hirek.sk