Maradjon tiszta a sport, védjük meg a korrupciótól

Maradjon tiszta a sport, védjük meg a korrupciótól

A sportot meg kell menteni a manipulálástól és a nyerészkedéstől, kiirtva a korrupció gyökerét, megtartva autentikus jellegét. A pápa ezekkel a szavakkal fordult szerdán délután a VI. Pál-teremben ahhoz a mintegy hétezer emberhez, akik a Kultúra Pápai Tanácsa és az Allianz közös szervezésében megrendezett kongresszuson vesznek részt a napokban. Az összejövetel témája: „A sport az emberiség szolgálatában”. Az eseményen jelen volt Gianfranco Ravasi bíboros, a vatikáni dikasztérium elnöke, Ban Ki-moon ENSZ főtitkár, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, továbbá több vallási vezető szerte a világból, köztük Justin Welby canterburyi érsek, anglikán prímás. A pápa köszöntötte a számos magas rangú vendéget, köztük a római polgármestert, Virginia Raggit.

A jelszó: citius, altius, fortius – gyorsabban, magasabbra, erősebben

A sport nagyon értékes emberi tevékenység, mely képes gazdagítani az életet, és amelyet valamennyi nemzethez, nemzetiséghez és valláshoz tartozó ember egyaránt élvezhet. Az elmúlt hónapokban az Olimpiai és Paralimpiai Játékok során ezt jól láttuk, hiszen az egész világ figyelemmel kísérte a nemes versengést. Az olimpia jelszava: gyorsabban, magasabbra, erősebben – arra szólítja az embert, hogy bontakoztassa ki az Istentől kapott tehetségét. Amikor látjuk, hogy a sportolók igyekeznek elérni képességeik határát, akkor a sport lelkesít, csodálatot ébreszt, szinte büszkeséggel tölt el minket. Nagy szépség rejlik a mozdulatok harmóniájában, az erőben és a csapatjátékban. Ilyenkor a puszta fizikai szintről a lélek, sőt egyenesen a misztérium világába emel minket. Ez örömmel és elégedettséggel tölti el azokat is, akik nem versenyeznek – magyarázta a pápa.

Mindenkit vonjunk be a sportba

Az amatőr testmozgás mindenki előtt nyitott, ezért fontos, hogy a sport egyre inkább hozzáférhető legyen azoknak is, akik hátrányos helyzetük, fogyatékosságuk vagy szegénységük miatt kimaradnak belőle. A Szentatya megelégedéssel szólt azokról a kezdeményezésekről, melyek a fogyatékkal élők bevonását célozzák a sport világába, mint a paralimpiai mozgalom és a Speciális Olimpia (A Special Olympics International (S.O.I.), az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washingtonban). Dicséretre méltó a hajléktalanok számára rendezett labdarúgó-világbajnokság is (Homeless World Cup). A pápa összefogásra buzdította a vatikáni sport-kongresszus résztvevőit, az intézményeket, sport- és nevelő klubokat, vallási közösségeket, hogy a társadalom peremén élő gyermekek és fiatalok számára is teremtsenek lehetőséget a sportban való részvételre.

Megtartani a sport tisztaságát, anyagi érdekek nélkül

Ferenc pápa egy kihívást jelentő feladatot bízott a sport képviselőire és a sportesemények szponzoraira: tartsák meg a sport tisztaságát, védjék meg a manipulálástól és az üzleti nyerészkedéstől. Szomorú lenne, ha az emberek nem bízhatnának többé a sporteredményekben, vagy ha a cinizmus és a kiábrándulás legyőzné a lelkesedést, az örömteli és érdek nélküli részvételt. A sportban, mint ahogy az életben is fontos harcolni az eredményért, de jól és tisztességesen játszani még ennél is fontosabb. Nem szabad elfeledkezni az amatőr sportról sem – figyelmeztetett a pápa, majd arra szólított, hogy gyökerestől irtsák ki a korrupció és a hamisítás minden formáját. Az ENSZ korrupcióellenes kampányára utalva megállapította, hogy amikor egy igazságosabb és átláthatóbb társadalomért küzdenek az emberek, akkor Isten művében vesznek részt. A különböző vallási közösségek felelőseinek ehhez kell hozzájárulniuk. A katolikus egyház pedig azon munkálkodik, hogy elvigye a sport világába az evangélium örömét, Isten befogadó és feltétlen szeretetét minden ember iránt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: világháló