Megáldották az épülő szepsi görögkatolikus templom alapkövét

Megáldották az épülő szepsi görögkatolikus templom alapkövét

Napjainkban, amikor a világ számos helyén, barbár módon rombolnak le szakrális helyeket, Milan Chautur kassai görögkatolikus megyéspüspök 2014. október 1-jén Szepsiben ünnepélyesen megáldotta a Mindenszentek tiszteletére épülő görögkatolikus templom alapkövét.

 A szertartáson a görögkatolikus egyházi méltóságok mellett ott voltak a történelmi egyházak helyi közösségeinek papjai és lelkipásztorai. Az eseményen részt vett Zachariás István a város polgármestere, valamint a társadalmi és a közélet számos képviselője.

 Az alapkőszentelés szertartásának kezdetén, miután a kvázi plébánia megbízott lelkipásztora Marko Rozkoš, irodaigazgató köszöntötte az egybegyűlteket és ismertette a formálódó közösség és az épülő templom történetét, a megyésfőpásztor megáldotta az egybegyűlteket, a város ajándékozta lelket és az alapkövet, azzal a reménységgel, hogy Isten megsegíti azokat a jó szándékú embereket, akik elhatározták, hogy a városban templomot építenek. Az ősz a vetés ideje. A vetőmag földbekerülésének az ideje. Minden földműves bizalommal vet, azzal a reménységgel, hogy a mag idővel meghozza a maga termését. A földbe helyezett kő is remélhetőleg rövid időn belül csodás templommá lesz, amelynek közelében lelkészlakás és közösségi ház is épül. A népszámlálási adatok szerint az alig 400 lelket számláló görögkatolikus közösség aktív tagjai tudatában vannak annak, hogy a templom Isten jelenlétének helye, amit idővel a közösségnek kell majd megtöltenie élettel.

 A telek és az alapkő megáldása után a helyi római katolikus templomban, ami már több éve ad helyet a görögkatolikus hívek közösséggé való formálódásának, ünnepi püspöki liturgia volt: szent találkozás Istennel és egymással, hogy értéktelenségbe süllyedő világunkban Isten sokszínű, kultúrájú, nyelvű és szokású népe méltó jele és eszköze legyen az értékek globalizációjának.

 GB.