Megérkeztek az asszír keresztény menekültek

Megérkeztek az asszír keresztény menekültek

 Szlovákiába érkezett a 149 önként befogadott asszír keresztény menekült. A 25 család Irak északi területéről érkezett hozzánk.

 A Kassára érkezett asszír keresztények az iraki Moszul városának környékéről származnak, amelyet már korábban elfoglaltak az Iszlám Állam erői, és ezt követően kiűzték onnét az ott élő keresztényeket.

A különjárattal Kassára szállított menekülteknek a belügyi tárca közlése szerint az eredeti tervek alapján már napokkal korábban meg kellett volna érkezniük, ám az iraki Erbíl városából történt áttelepülésüket a biztonsági helyzet eddig nem tette lehetővé.

Az Iszlám Állam elől menekülő családokat az útlevél-ellenőrzés után a homonnai menekültközpontba szállították.
Ivan Netík belügyi szóvivő elmondta: a menekültek eddig egy kolostorban laktak, ahol polgári aktivisták segítségével már a szlovák nyelv alapjait is elsajátították. Netík hangsúlyozta: ezek az emberek halálos veszedelem elől menekültek, de a karácsonyt már békében és biztonságban tölthetik nálunk. Már ma hallgathatnak szentmisét a homonnai központban.
A szóvivő hozzátette: egyelőre több csoportot nem fogadnak, további keresztény családokat Lengyelországba és Csehországba küldtek.
A menedékkérők most nagyjából három hétig karanténban maradnak, amíg az összes szükséges orvosi vizsgálatot el nem végzik. Ezt követően szabad mozgást biztosítanak számukra. Netík hozzátette: a menedékkérőék integrációs folyamata átlagosan hat hónaptól két évig tart. Ezalatt elsősorban az államnyelvet kell elsajátítaniuk, hogy be tudjanak illeszekdni a szlovák társadalomba. Netík elmondása szerint a csoportban több képzett szakember van, őket a hivatásuknak megfelelően igyekeznek majd elhelyezni oda, ahol szívesen fogadják őket, és ahol “semmilyen módon nem fogják zavarni a szlovák lakosságot”.
A menekültek nevében Douglas Al-Bazi tiszteletes mondott köszönetet a szlovák kormánynak, az egyháznak és mindazoknak, akik segítették őket abban, hogy Szlovákiába utazhassanak. “Köszönöm Szlovákia népének, hogy kitárta karjait az üldözött keresztények előtt, akiknek egy biztonságos új hazára van szükségük. Biztosítom önöket, hogy ezek az emberek békeszeretőek és készségesen beilleszkednek majd. Köszönöm a nagylelkűségüket, amiért befogadtátok ezt a csoportot, és lehetővé teszitek a népemnek, hogy hasznos állampolgáraivá váljanak ennek a nagy országnak” – mondta Al-Bazi.
Forrás: ujszo.com
Kép: ujszo.com