Meggyújtották a szeretet csillagfényeit Vácott

Meggyújtották a szeretet csillagfényeit Vácott

A Katolikus Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű szolidaritási akciója december 6-án a váci székesegyház előtti Konstantin téren vette kezdetét. A szeretet lángját Beer Miklós váci megyéspüspök gyújtotta meg.

„Itt a gyertya benn, Jézus egy kis gyertyát gyújtott benn a szívemben” – ezzel a dallal vette kezdetét a deákvári Szent Család Óvoda gyermekeinek zenés- verses, fényjátékkal is tarkított műsora és egyben a szolidaritási akció országos megnyitója.

Ne csak egymillió, hanem akár egymilliárd vagy kétmilliárd csillag ragyogjon fel most karácsony előtt, a szeretetnek, a reménységnek a csillagfényei – csatlakozott a gyermekek lelkesedéséhez Beer Miklós megyéspüspök is rövid köszöntőjében.

A főpásztor emlékeztetett arra a régi mondásra, hogy amikor lehull egy csillag, valaki meghal, de amikor felgyullad egy csillag, valakinek a szívében remény kél: a szeretetnek, a jóságnak a reménye. Ennek nyomán akarjuk ma mindenkinek odakiáltani: gyújtsatok gyertyafényt, gyújtsatok csillagfényt – fogalmazott Beer Miklós. A püspök arra biztatta a megjelenteket, hogy a fényt egymásnak továbbadva jusson eszükbe, hogy sokan vannak, akik támogatást, bátorító szót várnak, várják a szeretet jelét.

Ezután Beer Miklós ünnepélyesen meggyújtotta a szeretet lángját, majd az ezt jelképező nagy gyertyáról sorra gyújtották meg a Konstantin téren összegyűlt gyerekek és felnőttek az akció logójával díszített gyertyákat. A váci székesegyház Szent Cecília kamarakórusa énekelt népénekeket, majd a Misztrál együttes adott rövid koncertet.

Eközben a Váci Egyházmegyei Karitász teával, zsíros kenyérrel és szaloncukorral látta vendégül a megjelenteket, a gyermekeknek kézműves programokat is szerveztek.

A Váci Egyházmegyei Karitász 95 csoportban nyolc-kilencszáz önkéntessel működik – mondta el szerkesztőségünknek Gyurcsán Csabáné igazgató. Az adventi időszakban az Egymillió csillag a szegényekért akcióba való bekapcsolódás mellett tartós élelmiszert gyűjtenek, illetve kályhát adományoznak a rászorulóknak – tájékoztatott.

Az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritásakcióban ma már tizenöt ország vesz részt évről évre. A kezdeményezés célja világszerte közös: az összetartozás, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, a figyelem felhívása a társadalom peremére szorultakra.

Az idén december 6-ától 13-áig tartó akció keretében a Karitász önkéntesei gyertyákat adnak a járókelőknek, s minden egyes mécses egy rászorulót jelképez. A segélyszervezet munkatársai több helyszínen rendezvény keretében szerveznek gyertyagyújtást és látványos programokat.

A program során felajánlott adományokból összegyűlt támogatást a Karitász minden országban a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítja. Hazánkban több mint kétszáz településen ragyognak majd a gyertyák fényei templomok előtt, adventi vásárokban, főtereken és főutcákon, egyes helyeken jótékonysági koncerttel is kiegészítik a programot.

A rendezvényeken az önkéntesek gyertyákat adnak a járókelőknek, és közös gyertyagyújtásra hívják őket. A gyertyák hazavihetők, akik magukkal viszik, karácsonykor otthon meggyújtva az összetartozás érzésével gondolhatnak a nélkülözőkre.

A szolidaritási hét december 13-án zárul; az Egymillió csillag a szegényekért akció országos záróeseményére Pápán, a Fő téren 17 órától kerül sor, ahol a szeretet lángját jelképezve a Karitász jelét formálják meg mécsesekből a résztvevők.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: Lambert Attila