Megint bocsánatot kérünk…
Ferenc pápa bocsánatot kér

Megint bocsánatot kérünk…

Nagyok és kimeríthetetlenek a Katolikus Egyház bűnei. Olyannyira, hogy az utóbbi néhány évtizedben Szent Péter utódai sűrűn hangoztatták megbánásunkat, mindenféle vallás és etnikum felé.
Ferenc pápa néhány nappal ezelőtt a Latin amerikai evangélikus közösség képviselőivel találkozott. A földrészen egyre népszerűbb egyház felé fordult bocsánatkérésével, a történelemben elkövetett katolikus bűnökért. Mindezt a II. János Pál által megkezdett út jegyében, aki pontifikátusa alatt már bocsánatot kért minden vélt és valós bűn miatt, melyet az Egyház tagjai követtek el a múltban mások ellen.
A jelenlegi egyházfő a Pünkösdi közösség előtt követte példáját: ezúttal a fasizmus idejében deportált evangélikus pásztorokat követte meg, akiket a II. Világháború idején a rendszer károsnak minősített az olasz nemzet identitására. Ugyanakkor óvatosságra intette az embereket a „szekta” szó használatával kapcsolatban, melyet a karizmatikus alapokra épülő új evangélikus gyülekezeteket is illetni szokták. Ezek a csoportok egyre nagyobb sikerrel gyűjtik maguk köré Amerika déli részének keresztényeit.
Bár magát a találkozót protestáns lelkészek is botrányosnak tartották, Ferenc ragaszkodott hozzá, mondván: a rohamosan terjedő keresztény felekezetet és annak élénkülő missziós dinamizmusát nem lehet közömbösen szemlélni.

A vaticaninsider.lastampa.it alapján
Kép: religionnews.com