Megkezdődik a pápa és a Római Kúria lelkigyakorlata

Megkezdődik a pápa és a Római Kúria lelkigyakorlata

Vasárnap délután a Rómához közeli Aricciában, az Isteni Mesterről elnevezett paulinus szerzetesházban megkezdődik a nagyböjti lelkigyakorlat Ferenc pápa és a Római Kúria számára. A P. Giulio Michelini olasz ferences által vezetett elmélkedések középpontjában Jézus Passiója, szenvedése, halála és feltámadása áll Máté evangéliuma alapján. A lelkigyakorlat idejére a hagyományoknak megfelelően felfüggesztik a pápai audienciákat, beleértve a szerdai általános kihallgatást is.

Megtanulni Jézussal lenni

A bevezetőt és a kilenc elmélkedést reggeli szentmise előzi meg, a résztvevők elmerülnek az imában és az elcsendesedésben, majd szentségimádást végeznek. A lelkigyakorlat pénteken délelőtt ér véget. P. Giulio Michelini 53 éves milánói pap. Az Assisi teológiai intézet tanára. Az evangéliumi szakaszok egzisztenciális és spirituális olvasatát kínálja fel, hogy megtanuljunk Jézussal lenni.

Az elmélkedések témái

Az első elmélkedés hétfőn délelőtt Péter vallomásából indul ki, amelyben Jézusban felismeri a Krisztust, az élő Isten Fiát, majd a Jeruzsálem felé vezető útról lesz szó. Az Utolsó vacsora, a getszemáni kertben mondott ima, Júdás árulása, a római ítélet, majd a halál és a feltámadás következik a meditációkban.

Michelini atyának egyik elmélkedését egy házaspár ihlette

Michelini atyának egyik elmélkedését egy házaspár ihlette, amelyben Pilátus feleségéről beszél, aki hiába próbálta meggyőzni álmaival férjét, hogy engedje szabadon Jézust, az ártatlan embert. Egy másikat pedig egy klarissza nővér inspirált. Ez a betániai Máriáról szóló elmélkedés, aki megkente Jézus lábát egy nagyon értékes, illatos olajjal a tanítványok kritikái közepette, akik úgy gondolták, hogy a pénzt jobban is felhasználhatták volna. A szegények mindig veletek lesznek, mondja Jézus.

Valóban Jézussal haladunk?

A lelkigyakorlatok mindig fontosak, de elsősorban most, a korunkat jellemző frenetikus életben. Szükség van arra, hogy megálljunk, megvizsgáljuk önmagunkat, hogy valóban Jézussal haladunk-e – fogalmazott P. Michelini.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: EPA