Megkezdődött a Bartók Béla-kórusverseny Debrecenben

Megkezdődött a Bartók Béla-kórusverseny Debrecenben

Tizenkét ország húsz kórusának részvételével rendezik meg a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusversenyt és Folklórfesztivált Debrecenben július 7. és 10. között. A megmérettetés több mint fél évszázada a világ egyik legszínvonalasabb kóruszenei eseménye.

Számos énekegyüttes és karnagy vált nemzetközileg is elismertté Debrecenben elért sikerei nyomán. Ez a verseny azonban nem csupán szakmai színvonaláról híres; folklórbemutatók, táncházak, gasztronómiai rendezvények, mesterkurzusok és szakmai bemutatók is kísérik.

A nemzetközi kórusversenyt Gulyás György karnagy, főiskolai tanár alapította, és az első megmérettetésnek 1961-ben adott otthont a város. Az évek során a világ egyik legjelentősebb olyan rendezvénye lett, amelyen az 1945 után keletkezett, kortárs kórusműveket mutatják be. Öt kategóriában – gyermek-, ifjúsági és egynemű karok, kamarakórusok és vegyeskarok – mérik össze tudásukat a résztvevők. Valamennyi kórusnak kötelező és szabadon választott művekből összeállított programot kell előadnia, és az elődöntőben, illetve a döntőben egy-egy kortárs magyar művet is be kell mutatnia.

Magyarországot Sopronból a Kórus Spontánusz vegyeskara, a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Lautitia Gyermekkara és Ifjúsági Kórusa, valamint a szintén debreceni Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar képviseli. Érkeznek kórusok Indonéziából, Németországból, Szlovéniából, Oroszországból, Japánból, Lettországból, Észtországból, Izraelből, Hongkongból, Olaszországból és Ukrajnából is.

A versenyprogramot a Kölcsey Központban rendezik, esténként pedig a Déri Múzeum parkjában találkozhatnak az érdeklődők a kórusokkal, ahol a folklórelőadásokat követően hazájuk népi hagyományaiból is ízelítőt adnak. A nyitó és a nagydíjas hangversenyt, valamint a zárókoncertet a Bartók rádió élőben közvetíti.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye