Megkezdődött a Házasság hete rendezvénysorozat a Felvidéken

Megkezdődött a Házasság hete rendezvénysorozat a Felvidéken

A 2015-ös Házasság hete rendezvénysorozat különleges alkalmat adott a felvidéki nem csak nagycsaládokkal foglalkozó szervezetek számára, hiszen ezt a világszerte méltán nagy figyelmet kapott eseményt idén a Családlánc felvidéki szervezetei közös összefogással, több rendezvény alkalmával adják át a magyar családok számára, a már bemutatott A család könyve című kiadványt.

A rendezvénysorozat Csallóközben vette kezdetét, Gútoron, a somorjai plébániához tartozó településen, ahol a programsorozathoz csatlakozva a Szent Kereszt római katolikus templomban Myjavec Pál atya közreműködésével a mai napon a délelőtti szentmise keretében Pogány Mária szólította meg az egybegyűlteket és A család könyve ajánlásának a felolvasása után átadott a jelenlevő házaspároknak egy-egy példányt az erre az alkalomra megjelent kiadványból. A gútori Szent kereszt római katolikus templom különlegessége, hogy a 13. században épült és a Csallóköz legnyugatibb részének legjelentősebb egyházközösségi műemléke. Román stílusban épült, ferde, kúp alakú tornyát gótikus fiatornyok díszítik. A torony a Duna áradásai miatt ferdült el. Jelenlegi formája a barokk kori valamint a 19. és 20. századi változtatások eredménye. A templom nagy büszkesége az ottani magyar közösségnek.

Majd a somorjai Tejfalu kápolnájában került sor a jelenlévő magyar házaspárok megajándékozására, szintén Myjavec Pál atya, valamint Mezzey Margit közreműködésével. Több fiatal és idősebb házaspár kapta meg a könyvet. Az esemény összehozta a híveket, erre a különleges alkalomra megtelt a kápolna az istentiszteletre. Az ajándékkönyvnek nagy sikere volt, elnyerte a tetszését nemcsak a házaspároknak, de a többi jelenlévőnek is.

A lévai járásban található Paláston a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Kuckó Polgári Társulásszervezésében két alkalommal: a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség újjáalakulásának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi közgyűlés keretében szervezett ökumenikus istentisztelet után szombaton, és a magyar nyelvű katolikus szentmise keretében vasárnap adták át a könyvet a házaspároknak. Az eseményről később tudósítunk is.

A Házasság hete programsorozat következő állomása 2015. február 10-én, kedden Marcelházán lesz, ahol a keresztyén házasságról tartanak előadást a Diakonia Reformatan.o. szervezésében.
Majd a 2015.február 11-én és 13-án Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájában közös, beszélgetés, filmvetítésre keretében a Házasság hete programsorozatba bekapcsolódva kerül átadásra a könyv a Szövetség a Közös Célokért szervezésében.

A további rendezvények február 15-ig egész Felvidéket behálózzák majd.

A programsorozat kimagasló állomása lesz a Házasság hete alkalmából megrendezésre kerülő budapesti országházi családi nap a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének a meghívására érkező, mintegy 180 felvidéki vendéggel, ahol a jelenlévő egész Kárpát-medencét képviselő családokkal foglalkozó szervezetek vezetői előtt kerül bemutatásra A család könyve.

Forrás: felvidek.ma