Megkezdődött a Magyar Katolikus Kulturális Hetek országos rendezvénysorozat

Megkezdődött a Magyar Katolikus Kulturális Hetek országos rendezvénysorozat

A házasság és a család a központi témája az idén a Magyar Katolikus Kulturális Hetek országos rendezvénysorozatának, amelynek a Szombathelyi Egyházmegyében zajló eseménysorát szerdán Veres András szombathelyi megyéspüspök a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitotta meg.

Veres András köszöntőjében utalt arra, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia immár kilenc esztendeje kéri minden évben az egyházmegyéket arra, hogy a művészetekből merítve igyekezzenek a katolikus kultúra jegyeit megmutatni a szélesebb nagyközönségnek is.

Soha nem titkoltuk és most sem szeretnénk titkolni, hogy ebben van egyfajta evangelizációs szándék is, hiszen jól tudjuk, hogy egy erősen szekularizált világban élünk, amelyben a múltból ránk hagyományozott művészeti alkotások értéket és üzeneteket közvetítenek felénk – mondta.

Hozzáfűzte: számos olyan művészeti alkotás van, amely a család felé irányíthatja a gondolatainkat, ilyenek például azok is amelyek amelyekben a szent családot ábrázolják.

Hangsúlyozta: mindaz ami a képzőművészetben, a zenében vagy az irodalomban megjelenik, amit látunk, hallunk vagy éppen olvasunk, az visszahat a gondolkodásunkra, cselekedeteinkre, ezért is fontos szavai szerint a családról szót ejteni, illetve lehetőséget biztosítani arra, hogy októberben a művészeti alkotások által a család és a házasság felé irányuljanak a gondolataink és az érzéseink.

Veres András szólt arról is, hogy Rómában vasárnap kezdődik a püspöki szinódus, amely szintén a házasság és a család témáját fogja érinteni, ez szavai szerint az „apropóját” a Katolikus Kulturális Hetek idei témaválasztásának.

A Szombathelyi Egyházmegyében októberben összesen 28 egyházi és vallási témájú kulturális programot rendeznek, amelyek között lesznek kiállítások, konferenciák, könyvbemutatók, vetített képes előadások is. Több ritkán látogatható egyházi épület és gyűjtemény megnyílik a nagyközönség előtt, valamint az egyházmegye katolikus iskolái is vidéki helyszínként kapcsolódnak be a rendezvénysorozatba.

A szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián szerdán például Tóth Csaba festőművész és családjának alkotásaiból nyílt kiállítás. A Vasszécsenyben élő művész házaspár és gyermekeik nemcsak munkáikba engedtek bepillantást, de tanúságot tettek katolikus keresztény hitükről és a család iránti elkötelezettségükről is.

Forrás: bonumtv.hu/MTI