Megkezdődött a szegedi CsaládEgyetem

Megkezdődött a szegedi CsaládEgyetem

Szeptember 23-án elindult a családok minél harmonikusabb működését segítő, új, komplex képzést nyújtó CsaládEgyetem Szegeden – tájékoztatta szerkesztőségünket Bartucz Katalin.

A CsaládEgyetem kezdeményezője és szervezője a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének CsaládKözPontja.

A programsorozat megnyitóján Kondé Lajos pasztorális helynök Ferenc pápát idézve világította meg a CsaládEgyetem célját: „A család szeretetközpont, melynek közösségében minden tagja befogadottságot talál. Azért azonban a tagoknak tenniük is kell, hogy a család valóban szeretetközponttá váljon. Ebben segíti az érdeklődőket ez a rendezvénysorozat előadásokkal, szemináriumokkal és interaktív programokkal.”

Az első napon Krúdy Tamás újságíró, szerkesztő és felesége, Zsófia, a PárKatt társkereső oldal vezetője Férfi és nő ma a családban címmel tartott előadást és tanúságtételt.

Esetük jól példázza, hogy egy teljesen szokványosnak látszó párkapcsolat milyen nehézségeket és problémákat okoz, ha – engedvén a korszellemnek – idő előtt az együttélést választják. Őszintén vallottak kapcsolatuk gyógyulásának útjáról és annak állomásairól is, melynek révén a ma már hatgyermekes házaspár kapcsolata kiegyensúlyozottá és boldoggá vált.

A Krúdy házaspár tudományos kutatásokat is idézve beszélt a párkapcsolatok testi, hormonális és lelki velejáróiról. Szó esett többek között a fogamzásgátló tabletta alkalmazásának és elhagyásának negatív következményeiről a párkapcsolatban a felek közötti vonzódás, illetve a gyermekvállalási képesség tekintetében, és arról, hogyan hat ez a kapcsolatok tartósságára.

A házastársak vallottak arról is, hogy amikor kapcsolatuk másodjára is megfeneklett, hogyan kaptak hathatós segítséget Istentől egy ismerős lelkipásztor bevonásával lelkibeszélgetéseken, szentgyónáson, az Eucharisztia vételén és MÉCS-lelkigyakorlaton keresztül. Nagy jelentőséget tulajdonítottak a közösség megtartó, segítő erejének is.

* * *

A CsaládEgyetem egyes előadásait bárki meghallgathatja szabadon. Akik „beiratkoznak” és krediteket gyűjtenek, azok között a tanév végén értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Folyamatosan lehet jelentkezni a www.csaladegyetem.hu weboldalon keresztül, ahol az előadások teljes terjedelemben megtekinthetők lesznek. Akik a helyszínen nem tudnak megjelenni, az e-learning módszert is választhatják. A weboldalon feltett kérdésekre adott helyes válaszokkal szintén megszerezhetők a kreditek.

A CsaládEgyetem következő alkalma október 21-én kedden este 18 órától lesz: Kihűlés-veszély! – Az elhidegülés útja a házasságban címmel. Előadó: Papp Miklós görögkatolikus pap, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Etika Tanészékének vezetője.

Forrás: Magyar Kurír