Megnyílt a casciai Szent Rita bazilika a földrengés után

Megnyílt a casciai Szent Rita bazilika a földrengés után

December 5-én újra megnyílt a casciai Szent Rita bazilika a helyreállítási munkálatokat követően. A közép-olaszországi földrengés következtében sérült meg az istentiszteleti hely. A szertartást Spoleto-Norcia érseke, Renato Boccardo vezette. A megnyitásról P. Bernardino Piciaroli, a Szent Rita bazilika rektora nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Újra működésbe helyezik az istentiszteleti helyet, csökkentett tevékenységi körrel

Az október 30-i földrengést követően a bazilikát és a kolostort bezárták az okozott károk miatti elővigyázatosságból – kezdte válaszát. A tűzoltók biztonságba helyezték a bazilika egyes részeit, amelynek köszönhetően ezen a napon újra működésbe helyezik az istentiszteleti helyet, csökkentett tevékenységi körrel. Megnyitják a templomot a szertartás erejéig és lehetővé teszik a szent sírhelyéhez való hozzáférést. Erre vártak már és azt remélik, hogy az Úr megóvja őket illetve, hogy a földrengés lecsillapodott ezen a vidéken.

A hálaadás lelkületével nyílik meg a bazilika

A hálaadás lelkületével nyílik meg a bazilika, hogy az Úr megóvta őket a súlyos helyzetben. Nem történt haláleset sem Cascia településen, sem a környéken. Számos lakóépület azonban megrongálódott. A lakosság továbbra is fél és nem mernek visszatérni otthonaikban. Sokan lakókocsikban, sátrakban, hotelekben vagy más struktúrákban élnek. Az egyház is rendelkezésükre bocsátott egy lelkigyakorlatos házat, hogy ezzel is segítsenek a károsultakon.

Visszatér a remény

A bazilika újra megnyitásának nagyon fontos aspektusa, hogy a hívek visszatérhetnek imádkozni Szent Ritához és a vigaszhoz, ami a kegyelemből származik és az Úrtól, a Szentlélektől jön. Reményt adhat a családoknak és a zarándoklatok is újra kezdődhetnek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA