Megnyílt a McDonald’s a Szent Péter tér közelében

Megnyílt a McDonald’s a Szent Péter tér közelében

Az Apostoli Szentszék Vagyonkezelősége (APSA) adta bérbe Rómában a Borgo Pio egyik épületének néhány helyiségét a McDonald’s amerikai gyorséttermi hálózatnak. Az étterem december 30-án nyílt meg.

Az idén szeptemberben bérbe vett épület a Vatikán tulajdonát képezi, közel van a Szent Péter térhez, de nem a Vatikánvárosi Állam területén, hanem a Borgo Pio és a via del Mascherino sarkán található, bejárata a Città Leonina tér felől nyílik. Az APSA korábban is bérbe adta ezeket a helyiségeket, azelőtt egy bank működött benne, majd gazdátlanná vált, és éveken át nem kaptak megfelelő ajánlatot. Az amerikai gyorséttermi hálózat által kínált bérleti díj a háromszorosa annak, amit az elmúlt években kínáltak az 538 négyzetméteres területért – a La Repubblica olasz napilap információi szerint havi 30 ezer euróról van szó.

A környéken élők és a házban lakó bíborosok közül többen tiltakoztak, a vagyonkezelőség szerint azonban minden a törvényi előírásoknak megfelelően történt. Elio Sgreccia bíboros, a Pápai Életvédő Akadémia tiszteletbeli elnöke októberben a La Repubblica hasábjain fejezte ki tiltakozását, szerinte a döntés nem tartja tiszteletben a városképet, és nem tartja megfelelőnek annak módját sem, ahogyan a vagyonkezelő tudatta a lakókkal, hogy hozzá kell járulniuk a költségekhez.

A Borgo Pio lakói is a városkép miatt aggódtak, mert a gyorsétterem véleményük szerint nem illeszkedik a helyi művészeti, kulturális hagyományokba. A helyi városvédő egyesület korábban levélben fordult Ferenc pápához, kérve, hogy akadályozza meg a bérbeadást.

Domenico Calcagno bíboros, az APSA elnöke ezzel ellentétben jó lehetőséget látott a McDonald’s ajánlatában, és azt nyilatkozta, mindenben betartják a törvényi előírásokat, a tervek nem állnak szemben sem a hagyományos városképpel, sem pedig a Szentszék érdekeivel.

Január 2-án a New York Times is hírt adott arról, hogy a korábbi tiltakozások ellenére december 30-án nyugodt körülmények között nyílt meg Rómában az új gyorsétterem.

Rómában 1986-ban nyílt meg az első McDonald’s étterem a piazza di Spagnán, a híres Spanyol lépcső mellett. Már akkor is, és azóta sokszor heves vitákat váltott ki az olasz társadalomban a gyorséttermi hálózat megjelenése, újabb éttermek nyitása. Jelenleg félezer McDonald’s étterem működik Olaszországban, amelyekben 20 ezer embert foglalkoztatnak.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: világháló