Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál
Budapest, 2015. szeptember 18. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a fesztivál egyházi fővédnöke beszédet mond az Ars Sacra Fesztivál ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2015. szeptember 18-án. A szeptember 27-ig tartó fesztivál csaknem 400 ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja vendégeit országszerte. MTI Fotó: Illyés Tibor

Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál

Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál, amelyen kilenc napon át csaknem négyszáz ingyenes zenei, irodalmi és művészeti program várja az érdeklődőket országszerte.

A Magyar Nemzeti Múzeumban péntek délután megtartott megnyitó ünnepségen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta: a művészet hidat teremt a hit és az egyetemes emberi gondolkodás, emberi érzésvilág között.

Az ars sacra, vagyis a szent művészet megmutat valamit abból a valóságból, amely messze meghaladja az emberi fogalmak és az emberi kommunikáció eszközeit. E művészettel azt próbálja kifejezni az ember, hogy van valami az általa megismerhető, közvetlenül tapasztalható világon túl, és ez adja az értékét, az értelmét az egész megtapasztalható világnak – tette hozzá a bíboros.

A megnyitón Erdő Péter a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Pro Cultura Christiana-díjjal tüntette ki Dragonits Márta belsőépítészt, az Ars Sacra Fesztivál egyik szervezőjét.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében szombaton rendezik meg a Nyitott templomok napját. Országszerte és a határon túl összesen 112 templom nyitja meg kapuit és szervez kulturális programokat, a templom művészeti kincseit bemutató előadásokat, illetve filmvetítéseket, koncerteket.

A fesztivál szombati kiemelt programjai között szerepel Szokolay Dongó Balázs népzenész koncertje a Bakáts téri templomban, Dobozy Borbála csembalóművész és az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenye a MOM Kulturális Központban, a Misztrál együttes koncertje a Fasori Evangélikus Templomban, valamint a Káldi-biblia kéziratos töredékei című kötet bemutatója az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtárában.

Vasárnap délután rendezik meg a budapesti Szent István-bazilikában a négy nagy történelmi egyház közös zenei áhítatát, amelyen a mind a négy egyház zenei életében központi szerepet betöltő zsoltárok hangzanak el katolikus, református, evangélikus és zsidó együttesek előadásában. Az áhítaton vendégként fellép egy anglikán kórus is, a koncert zárásaként pedig közösen énekelnek a felekezetek.

A fesztivál vendége lesz Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész, aki szintén zongorista feleségével, Klukon Edittel és fiával, Ránki Fülöppel, valamint a JSB vonóskarral adja elő Johann Sebastian Bach mindkét háromzongorás versenyművét jövő hétfőn a Budapest Music Centerben.

Lackfi János szintén hétfőn a MOM Kulturális Központban tart zenés irodalmi estet Herczku Ágival és Sinha Róberttel.

A Kaláka együttes Kányádi Sándor-estjével lép fel a fesztiválon jövő csütörtökön a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Az Ars Sacra keretében mutatják be Pozsgai Zsolt Csodák koldusa című, Szent Márton életéről szóló drámáját jövő hét pénteken a Kiscelli Múzeumban.

Az irodalmi programok között szerepel még a Pilinszky János európai utazásairól készített dokumentumfilm vetítése jövő hétfőn a Tabán Moziban. A vetítést követően a rendező, Mispál Attila beszélget a költőt személyesen is ismerő Jelenits István piarista szerzetessel és Hafner Zoltán irodalomtörténésszel.

A fesztivál gazdag képzőművészeti kínálatában számos különböző szakrális témájú kiállítás szerepel. A budapesti helyszínek mellett Esztergom, Kaposvár, Vác és Veszprém is több programmal jelentkezik, de lesznek kiállítások többek között Mindszenten, Mezőkövesden, Mosonmagyaróváron, Sárospatakon, Szentendrén és Egerben is.

A programban szerepel számos szakrális séta is, mint például a budai várnegyed vagy a Víziváros szakrális emlékeit, templomait, kolostorait végigjáró kirándulás.

A fesztivál záróeseménye Bogányi Gergely koncertje lesz a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, amelyre a Kossuth-díjas zongoraművész elviszi a kezdeményezésére, ötletéből született zongoráját, hogy azon játssza el a szakrális zene gyöngyszemeit.

A fesztivál teljes programja megtalálható a www.ars-sacra.hu weboldalon. A programok ingyenesek, több rendezvényre azonban előzetesen regisztrálni kell.

Az Ars Sacra Fesztivál egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, világi fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Forrás: bonumtv.hu/MTI