Megrengett a föld Közép-Olaszországban és megmozdult az egész ország

Megrengett a föld Közép-Olaszországban és megmozdult az egész ország

A kora hajnali földrengést követően délután fél kettőre megtudtuk a fájdalmas valóságot: eddig 38-an veszették életüket a félelmetes „terremoto” következtében és még sajnos, több eltűnt személyt keresnek. A viszonylag szűkebb hatáskörzetű természeti csapás érthetően föllármázta az egész országot: megrendült a föld és megmozdult minden és mindenki.

Katekézis helyett részvét és imádság  

Ferenc pápa előre megírt katekézise helyett személyes hangon szólt részvétéről és tanítás helyett együtt imádkozott a zarándokokkal a Szent Péter téren az általános kihallgatás során.

Ferenc pápa telefonon beszélt Rieti püspökével

Dominico Pompili, Rieti püspöke, aki ezekben a napokban Lourdes-ban tartózkodik egyházmegyei zarándokúton, reggel 3 óra 52-kor értesült az egyházmegyéjét sújtó földrengésről, és az első géppel hazaindult. Ferenc pápa telefonon érte el Pompili püspököt, akinek az elmúlt napokban volt a vendége egy rieti villámlátogatás során. „Reggel hétkor hívott fel Ferenc pápa és azt mondta hogy ne féljek” – számolt be a Vatikáni Rádiónak a rieti püspök. Elmondta, hogy „a pápa éjjel négy óra 15-kor értesült a földrengésről és azonnal a kápolnába sietett, hogy szentmisét mutasson be az érintett személyekért. Engem arra buzdított, hogy ne féljek, majd imájáról és közelségéről biztosított, amit szeretnék elvinni minél hamarabb az egyházmegyémbe. Időközben Rietiből már elindultak a helyi Caritas és a Mensa di Santa Clara, a Szent Klára asztala segélyszállítmányai az érintett helységekbe.

Mattarella olasz köztársasági elnök: Ez a fájdalom és a közös felelősségre hívás pillanata most

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök palermói útját megszakítva visszatért Rómába és kijelentette: „Ez a fájdalom és a közös felelősségre hívás pillanata most. Az egész országnak fel kell sorakoznia a szolidaritásával a földrengés sújtotta lakosság mellé”.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök: Senkit nem hagyunk cserben, mindenkiről gondoskodunk

Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerdán délután felkereste a katasztrófa sújtotta vidéket és személyesen tájékozódott a helyzetről és a szükséges intézkedésekről. „A legelső feladat tovább kutatni és ásni a túlélők után. Senkit nem hagyunk cserben, mindenkiről gondoskodunk” – nyilatkozta a kormányfő.

Az Olasz Püspöki Konferencia egymillió euró gyorssegélyt folyósított

Az Olasz Püspöki Konferencia, a CEI egymillió euró, vagyis mintegy háromszáz millió forint gyorssegélyt utalt át szerda délelőtt, pár órával a tragédia bekövetkezte után, a legszükségesebb kiadások fedezésére. „A katolikus egyház Olaszországban imádságra gyűlik az összes áldozatért és testvéri közelségét fejezi ki a drámai eseményekben érintett lakosság iránt. Ebből a célból az olasz püspökök szeptember 18-a vasárnapra országos gyűjtést hirdettek minden templomban a károk enyhítésére és orvoslására” – olvassuk a CEI nyilatkozatában.

Giovanni Ercole püspök, Ascoli Piceno főpásztora: Egyelőre kilátástalan a helyzet

Az érintett  egyházmegyék püspökei még a délelőtt folyamán felkeresték egyházmegyéjük rombadőlt falvait és városait. Giovanni Ercole püspök, Ascoli Piceno főpásztora a sebes vízű Tronto folyó menti településeket látogatta meg, a nagyon súlyosan megsérült Arquata és Pescara del Tronto hegyifalvait.  Rádiónk mikrofonja előtt így nyilatkozott még a délelőtt folyamán.

„Pescara del Tronto-ból telefonálok, ahol vigasztalan és elkeserítő a látvány. Amikor hajnalban megérkeztem ide a faluba, azt láttam, hogy minden elpusztult: összedőlt házak, jajveszékelés és halottak… Nem is tudjuk, mennyien vannak. Valóban egyelőre kilátástalan a helyzet és sajnos nem ez az egyedüli település, ahol ugyanilyenek az állapotok. Több helyre egyelőre nem is tudunk még eljutni. Sok személy nem válaszol a telefonhívásokra. Az előbb a romok között két fiatalember holttestét szenteltem be. Sok a sebesült is, és a helyzetet nehezíti, hogy hideg van, a segítség pedig a csak lassan érkezik, mert az utak is alaposan megrongálódtak. De nemcsak itt van baj, az egyházmegye jó része szenved ettől a csapástól. Amatrice, Accumoli,  Arquata és Pescara del Tronto, fel, egészen Rieti-ig”.

Renato Boccardo érsek, Spoleto-Norcia főpásztora: kevesebb a kár, de nagy a rémület

Renato Boccardo érsek, Spoleto-Norcia főpásztora szerdán délelőtt a karitász szakembereivel együtt felkereste Umbriában a Valnerina völgyét és Norciat, Szent Benedek szülővárosát. A helyszíni szemle során tájékozódott a helyzetről. Szerencsére ezen a környéken, szemben Marche tartománnyal, kevesebb a kár, de itt is nagy a lakosság rémülete.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: REUTERS