Méltatlan, hogy a Közel-Keleten az emberek kevesebbet érnek a kőolajnál

Méltatlan, hogy a Közel-Keleten az emberek kevesebbet érnek a kőolajnál

Ferenc pápa hétfőn délben fogadta a Vatikánban a Keleti Egyházakat Segítő Mű, a ROACO ülésének mintegy 100 résztvevőjét. A pápát a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa, Leonardo Sandri bíboros köszöntötte. A pápa beszédében emlékeztetett tavalyi szentföldi zarándoklatára és az azt követő imára a békéért. Mindannyian azt szerettük volna, ha a kiengesztelődés magva több gyümölcsöt terem – állapította meg a Szentatya, majd hozzátette: az évek óta konfliktusok dúlta Közel-Kelet legújabb eseményei nyomán az az érzésünk, hogy a tél hidege és az emberi szívek fagyossága soha nem akar felengedni. Ennek a térségnek a földjét menekülők léptei barázdálja és számos ember vére áztatja, köztük sok keresztényé is, akiket hitük miatt üldöznek.

Irak és Szíria, Jézust látni a szenvedőkben

A Keleti Egyházakat Segítő Mű küldöttsége nemrég járt Irakban, ahol találkozott a Ninivei-síkság kitelepítettjeivel, valamint Szíriából érkezett kisebb csoportokkal, akiknek elvitték az Úr áldását. Ezeknek az embereknek a tekintetében pedig magát Jézust látták, aki bennük kért segítséget. Mindazonáltal nem szabad a hatékonyság vagy a segélyezés csapdájába esni, nem a személyek és a népek előmozdítását szolgálni. A segítségnek mindig az Úr áldásából kell újjászületnie, amelyről Ferenc pápa az irgalmasság szentévét meghirdető bullájában beszélt: „Nyissuk ki szemünket a világ nyomorúságai előtt, sok méltóságától megfosztott testvérünk sebei előtt, és hagyjuk, hogy provokáljon minket segélykiáltásuk. Kezünkkel szorítsuk meg kezüket és húzzuk magunkhoz, hogy érezzék jelenlétünk, barátságunk és testvériségünk melegét. Hogy az ő kiáltásuk a miénk legyen, és együtt áttörhessük a közöny gátját, amely gyakran uralkodik az álszentség és az önzés leplezésére”.

Képmutatás: a kőolaj és a fegyverek többet érnek az emberi életnél

Az utóbbi hónapok drámai történései fölrázták a világ lelkiismeretét és rádöbbentettek a keresztények ezeréves jelenlétére a Közel-Keleten. Megsokszorozódtak a segélyprogramok az igazságtalan erőszak által sújtott ártatlanok javára. Mindazonáltal további erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy felszámoljuk azt a mintegy hallgatólagos megállapodást, miszerint családok ezreinek: nőknek, férfiaknak, gyermekeknek és időseknek az élete kevesebbet nyom a latban a kőolajnál és a fegyvereknél; és mialatt a békéről és az igazságosságról beszélnek, eltűrik, hogy a halál árusai ténykedjenek azokon a területeket. A pápa tehát arra buzdítja a ROACO képviselőit, hogy tovább folytassák a keresztény szeretetszolgálatot és küzdjenek az emberi méltóság lábbal tiprása ellen.

Békét a keleti katolikus egyházaknak

A Szentföld és a Közel-Kelet mellett a napokban ülésező Keleti Egyházakat Segítő Mű Etiópiával, Eritreával és Örményországgal foglalkozik kiemelten. Nagyon fontos, hogy az egyház támogassa mind az alexandriai hagyományokkal rendelkező két afrikai ország, mind a keresztséget elsőként felvett Örményország híveit és gazdag kultúrájukat. Ferenc pápa Szent Efrém imájával fohászkodott az Úr áldásáért és a béke ajándékáért a keleti katolikus egyházak számára.

Kép: Szíriai kisgyermek a jordán határ melletti menekülttáborban – EPA

Forrás: Vatikáni Rádió