Mi a Nutella sikerének titka? – A Lourdes–i Miasszonyunk

Mi a Nutella sikerének titka? – A Lourdes–i Miasszonyunk

Február 5-én tartják a Nutella nemzetközi napját. Ebből az alkalomból emlékezzünk arra, hogy feltalálója, Michele Ferrero, buzgó katolikus volt.

Michele Ferrero, a Nutella atyja volt, de az ő nevéhez fűződik még a Mon Chéri a Kinder csokik, s ezenkívül a Rocher is. Az általa vezetett olasz társaság számos termékének is ő volt a feltalálója. A Ferrero cukrászatot a második világháborút követően 1946–ban alapította a piemonti Albában. Napjainkban ennek az élelmiszeripari társaságnak éves forgalma több mint 8 milliárd euró, amiből csak a „la” Nutella (ahogy Olaszországban hívják) 1,7 milliárd dollárt tesz ki. 2011–ben Michele Ferrero a társaság vezetését átadta fiának, Giovanninak, aki ekkor 50 éves volt.

Michele Ferrero, a maga 26,8 milliárd dolláros vagyonával a leggazdagabb olasz, és mélyen hívő ember is volt. 1996–ban, a nevét viselő vállalkozás fennállásának 50. évfordulóján így vallott: „A Ferrero sikerét a Lourdes–i Szűzanyának köszönhetjük. Nélküle ez az egész vállalkozás nem jöhetett volna létre.” Az egész világon elterjedt vállalkozás mindegyik üzemében egy Szűzanya szobor áll. Michele Ferrero, a cég vezetőinek társaságában minden évben elzarándokolt Lourdes–ba, és az alkalmazottaknak is szervezett zarándoklatokat a kegyhelyre.

Michele Ferrerónak igazi nagyhatalmat sikerült felépítenie, hiszen kiváló innovatív képességgel állított elő minőségi termékeket. Az volt a célom, terméket, ami világszinten a cukrásztermékek élvonalába tartozik. 53 országban van jelen, több mint 34.000 alkalmazottal dolgoznak, tulajdonukban húsz gyártóüzem és kilenc gazdaság van.

A leghíresebb cukrász valójában nem csak egy kisebb vállalkozást örökölt apjától, hanem egy sikeres, kakaóból– és mogyoróból készült « supercrema » receptjét is. A második világháború után csak korlátozott mennyiségben lehetett kakaóhoz jutni Olaszországban, viszont a helyi mogyorótermesztés bőséges nyersanyagot szolgáltatott. Ezért a masszához őrölt mogyorót kevertek, a kakaópor mennyiségét ezzel csökkenthették: így jutottak el a ma ismert könnyen kenhető, lágy és selymes ízű masszához. Michele Ferrero végül 1964–ben átkeresztelte a supercremát Nutellának. Napjainkban a társaság 365 ezer tonnát ad el belőle évente. hogy a társaság egyre szilárdabb, biztosabb alapokon álljon, és minél erősebb legyen, mégpedig azért, hogy minden dolgozómnak biztos, tartósan jó munkahelyet teremthessek– nyilatkozta 2006 júniusában a La Stampa napilapnak. Vezetése alatt az alapítócsalád ellenőrzi a Nutella

Forrás és fotó: Magyar Kurír