Mi történik a pápa születésnapi ajándékaival?

Mi történik a pápa születésnapi ajándékaival?

Ferenc pápa több ezer ajándékot kapott 80. születésnapjára állami vezetőktől és egyszerű hívőktől egyaránt az elmúlt napokban. Hova kerülnek a pápáknak ajándékozott tárgyak? Az alábbiakban választ kapunk erre a kérdésre.

Ferenc pápa ajándékai között van egy különleges, fából készült szemüveg is, melyet a horvát Jeromel házaspár ajándékozott a szentatyának. A szemüveget a férj, Viktor saját kezűleg készítette a pápa számára. Brioni szigeten talált hozzá méltó alapanyagot: egy 1600 éves olajfa letört ágát munkálta meg.

Hagyomány, hogy a legértékesebb ajándékokat a Vatikáni Múzeumok, a Vatikáni Könyvtár, illetve a Vatikáni Kincstár kapja. A többi tárgyat a Floreria Apostolica kezeli. Ez az intézmény gondoskodik a vatikáni paloták bútorzatáról és dekorációjáról, a Szent Péter tér berendezéséről az általános kihallgatások alkalmával, valamint vezeti a pápa úgynevezett „ƒmagánraktárát” is. Az ajándékokat általában itt tárolják, és olykor újra továbbajándékozzák őket. Amióta Ferenc pápa az egyházfő, egyes ajándékokat egy boltban értékesítenek, ahol csak a vatikáni alkalmazottak vásárolhatnak. Az üzlet a Vatikán történelmi vasútállomásánál található, az ajándékok a bejárat melletti kirakatban láthatók. Ebben a boltban nem szabott árakon dolgoznak: a vásárló kifizetheti a kiválasztott darabért a „minimális ajánlatot”, de adhat ennél többet is, ugyanis a teljes bevételt a pápa szeretetműveire fordítják.

Az ajándékok közül azokat, melyek romlandó élelmiszereket tartalmaznak, jótékony célra használják fel. XVI. Benedek 2010-ben kapott például egy igen drága és ritka fehér szarvasgombát az észak-olaszországi Albából, melyet az olaszországi Caritas refektóriumának ajándékozott, ahol a hajléktalanok számára készítettek belőle ételt. Azon a napon a hajléktalanok úgy ettek, mint a királyok.

Néhányat az ajándékok közül a karácsonyi lottóra is kiválasztanak. Ezt a szintén jótékony célú játékot Ferenc pápa honosította meg a Vatikánban. A sorsjegyek ára tíz euró, és mintegy negyven nyereményt sorsolnak ki. A vatikáni lottó bevételének legnagyobb részét idén az augusztus 24-i közép-olaszországi földrengés áldozatainak megsegítésére fordítják.

Forrás: CNA/ Szaléziak.hu

Fotó: világháló