Migráció: Marshall-tervre van szükség Afrika számára

Migráció: Marshall-tervre van szükség Afrika számára

A Földközi-tengeren folynak a mentési akciók, hogy az észak-afrikai partoktól elinduló migránsok életét megóvják. A napokban Calabria partjainál 350 embert mentettek meg a nehéz tengeri viszonyok ellenére. Cataniában 300 túlélővel és 49 halottal kötött ki egy mentést végző norvég hajó. Genovában az érseki szemináriumban egy csoport bevándorlóval való találkozásakor Angelo Bagnasco bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke feltette a kérdést: „A nemzetközi szervezetek mint pl. az ENSZ, amely politikai és pénzügyi hatalommal is rendelkezik, vajon szembe néztek-e valaha is komolyan és határozottan ezzel az emberi tragédiával?”

A Földközi-tenger vált a világ legveszélyesebb tengeri szakaszává, amely továbbra is sok emberi életet követel. Az utóbbi 8 hónapban az áldozatok száma több mint 2300. Augusztus 15-én, Mária mennybevétele ünnepén 49 bevándorló vesztette életét, mert megfulladtak egy düledező bárka rakterében.

Európa válaszai: a befogadás és a falak között

Görögországban nagy hajókat használnak fel befogadási központokként menekültek ezrei számára, akik az utóbbi napokban érkeztek Kos szigetére. A segélynyújtás és a befogadás nem az egyetlen Európa törékeny válaszai között. Falakat is emelnek. Bulgária és Görögország után, ahol a török határ mentén húztak fel falakat, Magyarországon is befejezéséhez közeledik a falépítés a szerb határon. A spanyol Melilla, a francia Csatorna-alagút és az olasz Ventimiglia még az a határ, ahol az elkeseredettek próbálnak átjutni és, amelyet a határőrség őriz.

Egységes fellépésre van szükség

Európa a célállomás azok számára, akik a háború és a szegénység elől menekülnek. Az egyetlen remény azoknak, akik a kockázatok és a bizonytalanság ellenére felszállnak az Észak-Afrika partjairól elinduló csónakokra. E hatalmas elkeseredettség láttán az egyház élvonalban küzd, hogy segítséget és befogadást nyújtson. Hosszú ideje zajló és mindennapos gyakorlat ez, amelyből a menekült-áradat kezelésére szolgáló javaslatok is születnek.

A menekültek szabad mozgása legyen központi eleme az új európai menedékjogi javaslatnak

Giancarlo Perego prelátus, a Migrantes Alapítvány, az olasz püspöki konferencia pasztorális szervezetének igazgatója a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: „ma előre kell lépnünk a menedékjogot kérők befogadása terén nemcsak Olaszországban, de európai szinten egyaránt. Itáliában egy olyan terv született meg a kormány, a tartományok és a helyi önkormányzatok között, amely nem volt egységes és folyamatos. Sok volt benne a rögtönzés és a mérlegelés. Fontos, hogy ez a terv újra induljon úgy, hogy a helyi önkormányzatokat érdekeltté tegye a befogadásban. A másik cselekvési terv a területi bizottságok számának növelése, amelyek megvizsgálják a nemzetközi védelemre benyújtott kérelmeket, mert jelenleg nagyon sokat kell várni: akár egy-két évet is! A harmadik akcióterv az európai szintű elkötelezettség, amelyben túl kell lépni a Dublini egyezményen olyan értelemben, hogy a menekültek szabad mozgása központi eleme legyen az új európai menedékjogi javaslatnak.

El kell kerülni a cselekvésképtelenséget

Az egyház, a szociális szféra, az önkéntesek és az önkormányzatok együttes fellépése a kormánytól és az Európától kapott erőforrásokkal együtt fontos próbakő lehet a menedékjog kezelésében. Ebbe az irányba kell tovább haladni, elkerülve, hogy az ideológia és e súlyos helyzetekkel való visszaélés politikai szinten cselekvésképtelenséghez vezessen a menedékjog fontos kérdése terén.

A bevándorlási hullámban jelenlevő személyeket kell a középpontba állítani

A bevándorlási hullámban jelenlevő személyeket kell a középpontba állítani, akik az emberség és a felelősség megnyilvánulásaira vágynak. Ez széleskörű felelősségvállalást igényel az állampolgártól a kormányon keresztül az európai vezetésig. A menekültjogon, az elvándorláshoz való jogon túl a saját földön maradáshoz való jog védelmére is figyelmet kell fordítani. Világos tehát, hogy ma egy nagyméretű nemzetközi diplomáciai lépésre szükség van, hogy visszaállítsák a biztonságot ezekben az országokban, ahonnan a migránsok érkeznek. Nagy nemzetközi együttműködésre van szükség.

VI. Pál pápa emlékeztetett, hogy fejlődés nélkül a népek haragja ellenünk fordul

Több alkalommal szóltunk már egy „Marshall-tervről” Afrika számára, amely konkrét eszközöket adna ezeknek az országoknak a kezébe a fejlődéshez. Az egyház mindig is ezen dolgozott. VI. Pál pápa emlékeztetett, hogy fejlődés nélkül a népek haragja ellenünk fordul. Az elvándorlás e mostani jelensége részben ennek a haragnak a gyümölcse. Ezek az emberek úgy érzik, hogy becsapták őket azon az úton, amelyen a gazdagabb országoknak a szegényebb népek mellé kellene állniuk – mutatott rá Giancarlo Perego prelátus, a Migrantes Alapítvány, az olasz püspöki konferencia pasztorális szervezetének igazgatója.

Forrás: Vatikáni Rádió