Mindszenty Kovásznán

Mindszenty Kovásznán

Vasárnap búcsús szentmisével ünnepelték Kovásznán a Szent István tiszteletére felszentelt templom fennállásának 100. évfordulóját. Ez alkalommal, a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend kezdeményezésére, felavatták Mindszenty József bíboros egészalakos szobrát.

A zsúfolásig megtelt templomban Kovács Gábor kovásznai katolikus esperes a hívek előtt kijelentette, nagy öröm ez a nap, hiszen templomuk 100 éves fennállását ünneplik. A misét Tamás József segédpüspök celebrálta, és hangsúlyozta: Szent István, a templom névadója jó példája kell, hogy legyen a kovásznai gyülekezetnek azért, hogy továbbra is fennmaradjon, lélekben erősödjön.

Ezt követően leplezték le Mindszenty József bíboros szobrát. A szoborállítást kezdeményező Imreh János lovagrendi kancellár érdeklődésünkre elmondta, ő csak Gábor atya kívánságát teljesítette, aki mindig is egy Márton Áron- és egy Mindszenty József-szobrot szeretett volna a templomkertbe. Mindkét mű a dombóvári Varga Gábor képzőművész alkotása. A sajtónak nyilatkozó művész tudatta, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy őt kérték fel a munkára, és Kovászna lakóinak elkészíthette a szobrokat.

Forrás: romkat.ro