Nagyszülők és unokák megáldására készülnek Mátraverebély-Szentkúton

Nagyszülők és unokák megáldására készülnek Mátraverebély-Szentkúton

Szent Anna és Joachim ünnepére ezúttal nemcsak a nagyszülőket, hanem unokáikat is várják a kegyhelyen, ahol így a különböző nemzedékek találkozhatnak.

Jézus nagyszüleinek tisztelete különösen eleven a palóc világban, ezért is lett főbúcsú ez az ünnep Mátraverebély-Szentkúton az évszázadok során. A Szent Anna és Joachim ünnepéhez kapcsolódó zarándoklatot idén július 23–24-én (szombat–vasárnap) tartják, amelynek része a gyalogos zarándokok fogadása, a szent kapun való áthaladás, az előesti virrasztás, a halottakért bemutatott éjféli mise és az állandó gyónási lehetőség.

A zarándokok vasárnap 10.15-től Laurinyecz Mihály teológiai tanár katekézisét hallgathatják meg, amely az irgalmasság erényéről szól. A 11-kor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Német László nagybecskereki püspök lesz, ő prédikál és vezeti a szentségi körmenetet is.

A liturgiát követően személyes áldásban részesítik a nagyszülőket és unokáikat, kérve, hogy az Úristen kegyelme erősítse a különböző nemzedékek egységét, összetartozását, és segítsen a gyermekeknek belenőni az évszázados zarándokhagyományba. A ferences atyák bátorítják a nagyszülőket, hogy hozzák el unokáikat, imádkozzanak értük, legyenek számukra a hit, a kedvesség és a békés életrendezés példái, akik élettapasztalataik alapján meg tudják látni, hogy a mindennapokban mi az igazán jó, szép és fontos.

A zarándoknap során véradásra is lehetőség lesz a zarándokhely fogadóépületében, így a búcsúsok az irgalmasság szentévében ezzel is segítségére siethetnek embertársaiknak. Ugyancsak a fogadóépületben tekinthető meg a „Számon-tartva” című kiállítás, amely a kommunista diktatúra által üldözött egyházi személyeknek állít emléket.

Forrás és fotó: Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely